Zbadać zbieżność szeregu.

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Zbadać zbieżność szeregu.

Post autor: pawlo392 »

Mam problem z takim szeregiem \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}\frac{x^n}{2^n+x^{2n}} }\). Dla jakich wartości \(\displaystyle{ x}\) będzie on zbieżny?
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 195 razy
Pomógł: 5220 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu.

Post autor: Premislav »

Zauważmy, że dla dowolnych liczb \(\displaystyle{ a,b\in \RR}\) zachodzi nierówność
\(\displaystyle{ \frac{ab}{a^{2}+b^{2}}\le \frac{1}{2}}\), równoważnie:
\(\displaystyle{ ab\le \frac{1}{2}\left(a^{2}+b^{2}\right)\\0\le \frac{1}{2}(a-b)^{2}}\)
Połóżmy teraz \(\displaystyle{ a=\left|x^{n}\right|, \ b=2^{\frac{n}{2}}}\), a otrzymamy:
\(\displaystyle{ \frac{2^{\frac{n}{2}}\left|x^{n}\right|}{2^{n}+x^{2n}}\le \frac{1}{2}\\ \frac{|x|^{n}}{2^{n}+x^{2n}}\le \left(\frac{1}{2}\right)^{\frac{n}{2}+1}}\)
i kryterium porównawcze ze zbieżnym szeregiem geometrycznym załatwia sprawę. Szereg jest zbieżny bezwzględnie dla dowolnego \(\displaystyle{ x\in \RR}\).
ODPOWIEDZ