Zbieżność szeregu.

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Zbieżność szeregu.

Post autor: pawlo392 »

Dla jakich wartości \(\displaystyle{ x}\) szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}(n+2^n)x^n\sin(\frac{1}{3^n}) }\) jest zbieżny? Próbowałem kryterium d'Alamberta ale nic sensownego nie wychodzi.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Re: Zbieżność szeregu.

Post autor: janusz47 »

Szereg przedstawiamy w postaci sumy dwóch szeregów potęgowych. Do każdego z nich stosujemy kryterium Cauchy-Hadamarda.
ODPOWIEDZ