Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
matfanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 cze 2020, o 10:18
Płeć: Kobieta
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: matfanka »

Dzień dobry,
mam problem z następującym zadaniem. Rozwiązałam podpunkty a, b, c, ale mam problem z d i automatycznie e. Napiszę całą treść, bo w tym zbiorze zadań często kolejne rozwiązania opierają się na użyciu poprzednich.

Suma jest zdefiniowana jako
\(\displaystyle{ s_{n}=2+8+24+\ldots+n2^n}\)
a) niech \(\displaystyle{ f(n)=(An+B)2^n+C}\) dla stałych \(\displaystyle{ A,B,C}\) i załóżmy, że \(\displaystyle{ s_n=f(n)}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ n \ge 1}\). Podstawiając \(\displaystyle{ n=1,2,3}\) znajdź trzy równania, które będą spełnione przez \(\displaystyle{ A,B,C}\).
b) rozwiąż te równania

Otrzymałam \(\displaystyle{ A=2, B=-2, C=2}\)

c) używając trzech wartości pokaż, że jeśli \(\displaystyle{ s_k=f(k)}\) dla jakiegoś \(\displaystyle{ k \ge 1}\) wówczas \(\displaystyle{ s_{k+1}=f(k+1)}\). Możesz przyjąć, że \(\displaystyle{ f(n)=s_n}\) dla wszystkich \(\displaystyle{ n \ge 1}\)

Zrobiłam, otrzymałam \(\displaystyle{ s _{k+1}=2 ^{k+2}(k)+2=f(k+1)}\)

d) znajdź uproszczone wyrażenie dla sum:
\(\displaystyle{ t_n=n+2(n-1)+4(n-2)+8(n-3)+\ldots+2^{n-1} 1}\)
oraz
\(\displaystyle{ u_n = \frac{1}{2}+ \frac{2}{4} + \frac{3}{8} + \ldots + \frac{n}{2^n}}\)
e) znajdź sumę \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{n} s_k}\)


w d) myślałam nad zapisem:
\(\displaystyle{ (n+2N+4n+8n+2^n n)-(2+8+24+\ldots+1) }\) Mam problem, co z tym dalej zrobić, będę wdzięczna, jeśli ktoś wpadnie tu na jakiś pomysł.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: Dasio11 »

matfanka pisze: 7 lip 2020, o 10:52w d) myślałam nad zapisem:
\(\displaystyle{ (n+2N+4n+8n+2^n n)-(2+8+24+\ldots+1) }\)
Pomijając niejasny zapis, pomysł jest dobry. Poprawnie byłoby na przykład tak:

\(\displaystyle{ \begin{align*}
t_n & = (n - 0) + (2n - 2) + (4n - 8) + \ldots + \big( 2^{n-1}n - (n-1)2^{n-1} \big) + \big( 2^n n - n 2^n \big) \\
& = \big( n + 2n + 4n + \ldots + 2^n n \big) - \big( 2 + 8 + \ldots + n 2^n \big) \\
& = n \big( 1+2+4+\ldots+2^n \big) - s_n
\end{align*}}\)


i dalej już widać.

Wskazówka do drugiego ciągu: oblicz \(\displaystyle{ 2^n \cdot u_n}\).

(e) Ta suma to inaczej \(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n f(k)}\). Oblicz ją, korzystając ze wzoru na \(\displaystyle{ f(n)}\), w razie potrzeby używając znów ciągu \(\displaystyle{ s_n}\).
matfanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 cze 2020, o 10:18
Płeć: Kobieta
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: matfanka »

\(\displaystyle{ \begin{align*}
t_n & = (n - 0) + (2n - 2) + (4n - 8) + \ldots + \big( 2^{n-1}n - (n-1)2^{n-1} \big) + \big( 2^n n - n 2^n \big) \\
& = \big( n + 2n + 4n + \ldots + 2^n n \big) - \big( 2 + 8 + \ldots + n 2^n \big) \\
& = n \big( 1+2+4+\ldots+2^n \big) - s_n
\end{align*}}\)


i dalej już widać.

Nie rozumiem jaka jest różnica pomiędzy \(\displaystyle{ 2 ^{n}n }\) a \(\displaystyle{ n2 ^{n} }\). Dlaczego to się nie zredukuje?
Dalej z tego zapisu wychodziłoby:
\(\displaystyle{ n2 ^{n}-s _{n} }\), co nie jest poprawną odpowiedzią...
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: kerajs »

Może tak:
d)
\(\displaystyle{ t_n=n+2(n-1)+4(n-2)+8(n-3)+\ldots+2^{n-1} (n-(n-1))=\\=
n(1+2+...+2^{n-1})-(1 \cdot 2^2+2 \cdot 2^2+3 \cdot 2^3+...+(n-1)2^{n-1})=\\=n \cdot \frac{1-2^n}{1-2}-\left[ (2(n-1)-2)2^{n-1}+2\right]=...
}\)

oraz
\(\displaystyle{ u_n = \frac{1}{2}+ \frac{2}{4} + \frac{3}{8} + \ldots + \frac{n}{2^n}= \frac{t_n}{2^n} }\)
matfanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 cze 2020, o 10:18
Płeć: Kobieta
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: matfanka »

Tu już kompletnie nie wiem skąd powstał iloraz. Pierwsze dwie linijki rozumiem, chociaż powinno w drugiej być chyba "1" w pierwszej potędze w drugim nawiasie.
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10226
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: Dasio11 »

matfanka pisze: 8 lip 2020, o 10:31
\(\displaystyle{ t_n = (n - 0) + (2n - 2) + (4n - 8) + \ldots + \big( 2^{n-1}n - (n-1)2^{n-1} \big) + \big( 2^n n - n 2^n \big)}\)
Nie rozumiem jaka jest różnica pomiędzy \(\displaystyle{ 2 ^{n}n }\) a \(\displaystyle{ n2 ^{n} }\). Dlaczego to się nie zredukuje?
Samo nic "się nie redukuje" - to matematyk decyduje, jakie przekształcenie w danej chwili jest mu potrzebne. Wyrażenie \(\displaystyle{ 2^n n - n2^n}\), owszem, jest równe zero - z tego zresztą powodu można je było dopisać, mimo że wcześniej go tam nie było - ale ja akurat nie chciałem go redukować, tylko rozdzielić na dwie części.

matfanka pisze: 8 lip 2020, o 10:31 Dalej z tego zapisu wychodziłoby: \(\displaystyle{ n2 ^{n}-s _{n} }\), co nie jest poprawną odpowiedzią...
Lepiej przelicz jeszcze raz, bo wychodzi na to, że zastosowałaś nieprawdziwy wzór \(\displaystyle{ 1+2+\ldots+2^n = 2^n}\).
matfanka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 1 cze 2020, o 10:18
Płeć: Kobieta
wiek: 25
Podziękował: 1 raz

Re: Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: matfanka »

OK, rzeczywiście, powinien tu być wzór na sumę nieskończonego ciągu geometrycznego, ale to wówczas dałoby:
\(\displaystyle{ -n-s _{n} }\), nadal nie wiem, jak otrzymać odpowiedź z klucza \(\displaystyle{ 2 ^{n+1}-n-2 }\)
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Zadanie na uproszczenie wyrażenia

Post autor: kerajs »

Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ