Zbadać zbieżność szeregu

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
U238
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 4 wrz 2016, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: U238 »

Zbadać zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{2n^3+1}{n^3+n} }\)
Kryterium Cauchy'ego i d'Alemberta odpada, gdyż policzone granice wynoszą 1.
Z kryterium porównawczego zrobiłem, że \(\displaystyle{ \frac{2n^3+1}{n^3+n} \le \frac{2n^3+1}{1}}\), \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} 2n^3+1}\) jest rozbieżny, czyli \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{2n^3+1}{n^3+n}}\) też jest rozbieżny. Ale czy to dobrze?
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4075
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1395 razy

Re: Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: Janusz Tracz »

U238 pisze: 17 cze 2020, o 16:48 Zbadać zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{2n^3+1}{n^3+n} }\)
Warunek konieczny od razu daje odpowiedź. Twój argument to stwierdzenie, że \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} \frac{2n^3+1}{n^3+n} \le \infty }\) co generalnie nic nie daje (a wyciąganie wniosków oparte o to jest błędne).

Dodano po 3 minutach 35 sekundach:
Poza tym dla \(\displaystyle{ n=0}\) mamy dzielenie przez zero więc ten przykład jest do bani.
U238
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 63
Rejestracja: 4 wrz 2016, o 09:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Re: Zbadać zbieżność szeregu

Post autor: U238 »

Zapomniałem faktycznie o warunku koniecznym. A tam też miało być od n=1.
ODPOWIEDZ