Kryterium porównawcze zadanie

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Lernom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 wrz 2018, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Kryterium porównawcze zadanie

Post autor: Lernom »

Korzystając z kryterium porównawczego zbadać zbieżność podanego szeregu :

\(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{\infty} n \sin \frac{1}{n^2}}\)

Mam problem z tym przykładem bo w ogóle nie wiem jak się zabrać za takie przykłady z trygonometrią w szeregach :/ .
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Kryterium porównawcze zadanie

Post autor: a4karo »

Dla małych `x` zachodzi `\sin x\ge 2/\pi x` (nierówność Jordana).
Ostatnio zmieniony 8 maja 2020, o 20:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Lernom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 wrz 2018, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Re: Kryterium porównawcze zadanie

Post autor: Lernom »

I z tego korzysta się do przykładów z trygonometrią w szeregach ? Bo próbuję zrozumieć jak takie cuś rozwiązywać nie tylko dla sinusów ale też dla innych funkcji trygonometrycznych.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Kryterium porównawcze zadanie

Post autor: a4karo »

Kamień filozoficzny nie istnieje. To jest jedno z podstawowych narzędzi, które powinno być w repertuarze każdego zajmującego sie matematyką. Im więcej takich narzędzi poznasz, tym łatwiej Ci przyjdzie rozwiązywanie zadań.

Ale jednego wihajstra do wszystkiego nie znajdziesz
Lernom
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 27 wrz 2018, o 19:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 3 razy

Re: Kryterium porównawcze zadanie

Post autor: Lernom »

No rozumiem , a jest jakiś zbiór,kompendium wiedzy którym mogę się posiłkować czy raczej powinienem bazować na podręcznikach z Analizy tylko i wyłącznie ? Bo nie wiem też czy to nie jest po prostu jakieś moje nie douczenie w danym materiale (np. w trygonometrii) na poziomie podstawowym, czy własnie brak tych "narzędzi" o których tutaj wspomniałeś.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22210
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Kryterium porównawcze zadanie

Post autor: a4karo »

Każdy z nas poznawał te metody czytając podręczniki, rozwiązując zadania,a przede wszystkim myśląc nad tym, co się robi. Ćwiczenie czyni mistrza
ODPOWIEDZ