Dowodzenie zbieżności szeregu

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
najkol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:57
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Dowodzenie zbieżności szeregu

Post autor: najkol »

Czy mogłabym prosić o poradę jak ruszyć z zadaniem z Kuratowskiego dotyczące zbieżności szeregu?
Dowieść, że jeśli szereg o wyrazach dodatnich \(\displaystyle{ a _{1}+a _{2} +...}\) jest zbieżny, to zbieżne są również szeregi \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } \frac{\sqrt[]{a _{n} }} { n}}\) oraz \(\displaystyle{ \sum_{ n=1 }^{ \infty } \sqrt[k]{a _{n+1} a_{n+2} ... a_{n+k} }}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dowodzenie zbieżności szeregu

Post autor: Dasio11 »

Wskazówka: użyj nierówności między średnimi.
najkol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 maja 2020, o 11:57
Płeć: Kobieta
wiek: 20

Re: Dowodzenie zbieżności szeregu

Post autor: najkol »

Dasio11 pisze: 1 maja 2020, o 12:17 Wskazówka: użyj nierówności między średnimi.
@Dasio mógłbyś napisać coś więcej? Zastosować je do wyrazu ogólnego czy sumy? Analiza na nauczaniu online to czarna magia, dlatego tak błądzę jak we mgle. Bo pierwszy szereg stawiałabym na średnią arytmetyczną, ostatni geometryczną, a środkowy? Potem na podstawie kryterium porównawczego?
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowodzenie zbieżności szeregu

Post autor: a4karo »

A spróbuj coś zrobić samodzielnie na podstawie tej wskazówki. Dowolny potem pytaj o szczegóły
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10227
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

Re: Dowodzenie zbieżności szeregu

Post autor: Dasio11 »

Oszacuj osobno każdy wyraz szeregu, którego zbieżności dowodzisz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22211
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3755 razy

Re: Dowodzenie zbieżności szeregu

Post autor: a4karo »

W pierwszym nierówność Cauchyego
ODPOWIEDZ