szereg - logarytm
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
szereg - logarytm
Czy szereg \(\displaystyle{ \sum \left( \frac{1}{n} - \log\left( 1+ \frac{1}{n} \right) \right) }\) jest zbieżny ?
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2020, o 18:51 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
Re: szereg - logarytm
Dla dowolnego \(\displaystyle{ n\in\NN^{+}}\) zachodzą nierówności
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n+1}>e>\left(1+\frac{1}{n}\right)^{n}}\)
Logarytmujemy to stronami i mamy po prostych przekształceniach
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}> \ln\left(1+\frac{1}{n}\right)>\frac{1}{n+1}}\)
a zatem
\(\displaystyle{ 0<\frac{1}{n}-\ln\left(1+\frac{1}{n}\right)<\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}}\)
Szereg o wyrazach \(\displaystyle{ \frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}}\) łatwo zsumować, zatem na mocy kryterium porównawczego rozważany szereg jest zbieżny.
\(\displaystyle{ \left(1+\frac{1}{n}\right)^{n+1}>e>\left(1+\frac{1}{n}\right)^{n}}\)
Logarytmujemy to stronami i mamy po prostych przekształceniach
\(\displaystyle{ \frac{1}{n}> \ln\left(1+\frac{1}{n}\right)>\frac{1}{n+1}}\)
a zatem
\(\displaystyle{ 0<\frac{1}{n}-\ln\left(1+\frac{1}{n}\right)<\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}}\)
Szereg o wyrazach \(\displaystyle{ \frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}}\) łatwo zsumować, zatem na mocy kryterium porównawczego rozważany szereg jest zbieżny.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: szereg - logarytm
Rozważmy granicę:
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{x-\ln(1+x)}{x^2} = \lim_{x \to 0} \frac{1- \frac{1}{1+x} }{2x} = \lim_{x \to 0} \frac{1}{2(1+x)} = \frac{1}{2} }\)
kładąc \(\displaystyle{ x= \frac{1}{n} }\) okazuje się, że szereg jest zbieżny na mocy kryterium ilorazowego wszak szereg \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{n^2} }\) jest zbieżny.
Dodano po 19 minutach 29 sekundach:
Albo inaczej (podaje bez dowodu):
Lemat 1. Dla \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n \le \frac{e-\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n}{1-n\ln \left( 1+ \frac{1}{n} \right) } \le e }\)
Lemat 2. Dość znana granica
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{e-\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n}{ \frac{1}{n} } = \frac{e}{2} }\)
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{x-\ln(1+x)}{x^2} = \lim_{x \to 0} \frac{1- \frac{1}{1+x} }{2x} = \lim_{x \to 0} \frac{1}{2(1+x)} = \frac{1}{2} }\)
kładąc \(\displaystyle{ x= \frac{1}{n} }\) okazuje się, że szereg jest zbieżny na mocy kryterium ilorazowego wszak szereg \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{n^2} }\) jest zbieżny.
Dodano po 19 minutach 29 sekundach:
Albo inaczej (podaje bez dowodu):
Lemat 1. Dla \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n \le \frac{e-\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n}{1-n\ln \left( 1+ \frac{1}{n} \right) } \le e }\)
Lemat 2. Dość znana granica
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{e-\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n}{ \frac{1}{n} } = \frac{e}{2} }\)
rozwiązanie w oparciu o lematy 1 i 2:
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: szereg - logarytm
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\ln\left(1+\frac{1}{n}\right)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\int_n^{n+1}\frac{dt}{t}\right)<\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}\right)=1}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: szereg - logarytm
Ustalmy \(\displaystyle{ x>0}\). Za pomocą Twierdzenie Lagrange’a zastosowanego do funkcji \(\displaystyle{ \ln (x)}\) określonej na \(\displaystyle{ \left[ 1,1+ \frac{1}{x} \right] }\) pokazuję nierówność:
\(\displaystyle{ \frac{\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) - \ln \left( 1 \right)}{1+ \frac{1}{x} - 1} = \frac{1}{\xi} }\)
zatem
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+ \frac{1}{x} } \le \frac{\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) - \ln \left( 1 \right)}{1+ \frac{1}{x} - 1} \le \frac{1}{1} }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1} \le \ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \le \frac{1}{x} }\)
Od tego miejsca zajmijmy się jedynie lewą strona nierówność:
\(\displaystyle{ \ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \ge \frac{1}{x+1} = \frac{1- \frac{1}{x+1} }{x} }\)
\(\displaystyle{ x\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \ge 1- \frac{1}{x+1} }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1} \ge 1- x\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) }\)
czyli dla dodatnich \(\displaystyle{ x}\) mamy:
Kładziemy tutaj \(\displaystyle{ x=2^n}\) co daje nam nierówność:
która z kolei w połączeniu z kryterium kondensacyjnym \(\displaystyle{ \sum_{}^{}\left( \frac{1}{n} - \log\left( 1+ \frac{1}{n} \right) \right) \rightarrow \sum_{}^{} 2^n\left( \frac{1}{2^n} - \log\left( 1+ \frac{1}{2^n} \right) \right) }\) oraz kryterium porównawczym z szeregiem o wyrazach \(\displaystyle{ \frac{1}{1+2^n}}\) potwierdza zbieżność.
\(\displaystyle{ \frac{\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) - \ln \left( 1 \right)}{1+ \frac{1}{x} - 1} = \frac{1}{\xi} }\)
zatem
\(\displaystyle{ \frac{1}{1+ \frac{1}{x} } \le \frac{\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) - \ln \left( 1 \right)}{1+ \frac{1}{x} - 1} \le \frac{1}{1} }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1} \le \ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \le \frac{1}{x} }\)
Od tego miejsca zajmijmy się jedynie lewą strona nierówność:
\(\displaystyle{ \ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \ge \frac{1}{x+1} = \frac{1- \frac{1}{x+1} }{x} }\)
\(\displaystyle{ x\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \ge 1- \frac{1}{x+1} }\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{x+1} \ge 1- x\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) }\)
czyli dla dodatnich \(\displaystyle{ x}\) mamy:
\(\displaystyle{ 1- x\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \le \frac{1}{1+x} }\)
Kładziemy tutaj \(\displaystyle{ x=2^n}\) co daje nam nierówność:
\(\displaystyle{ 1- 2^n\ln \left( 1+ \frac{1}{2^n} \right) \le \frac{1}{1+2^n} }\)
która z kolei w połączeniu z kryterium kondensacyjnym \(\displaystyle{ \sum_{}^{}\left( \frac{1}{n} - \log\left( 1+ \frac{1}{n} \right) \right) \rightarrow \sum_{}^{} 2^n\left( \frac{1}{2^n} - \log\left( 1+ \frac{1}{2^n} \right) \right) }\) oraz kryterium porównawczym z szeregiem o wyrazach \(\displaystyle{ \frac{1}{1+2^n}}\) potwierdza zbieżność.
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: szereg - logarytm
Lagrange działa szybciej, nie przerywając snu:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\ln\left(1+\frac{1}{n}\right)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-(\ln(n+1)-\ln n)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{\xi}\right)<\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}\right)=1}\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\ln\left(1+\frac{1}{n}\right)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-(\ln(n+1)-\ln n)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{\xi}\right)<\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}\right)=1}\)
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: szereg - logarytm
Słuszna uwaga dziękuję, tym niemniej w powyższym rozwiązaniu Twierdzenie Lagrange’a potrzebne mi było do udowodnienia nierówności która, posłużyła do oszacowania wyrażania, które dostałem po zastosowaniu kryterium zagęszczającego. W przeciwnym razie napisał bym właśnie*:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{T} \frac{1}{x}-\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \dd x = (x+1)\ln \left( \frac{x}{x+1} \right) \Bigg|_{1}^T }\)
Kładąc \(\displaystyle{ T \rightarrow \infty }\) dostajemy, że:
\(\displaystyle{ \lim_{ T\to \infty } \int_{1}^{T} \frac{1}{x}-\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \dd x < \infty }\)
(to łatwo udowodnić można nawet tą całkę policzyć dokładnie) zatem kryterium całkowe dowodzi zbieżności.
*napisał bym w teorii w praktyce mógłbym na to nie wpaść...
ale to praktycznie to samo co:a4karo pisze:\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\ln\left(1+\frac{1}{n}\right)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-(\ln(n+1)-\ln n)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{\xi}\right)<\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}\right)=1}\)
a ja chciałem wnieść coś nowego, dlatego szacowałem coś innego po uprzednim zagęszczeniu. To zadanie można zrobić jeszcze inaczej. Wystarczy kryterium całkowe (całka jest prosta):a4karo pisze:\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\ln\left(1+\frac{1}{n}\right)\right)=\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\int_n^{n+1}\frac{dt}{t}\right)<\sum_{n=1}^\infty\left(\frac{1}{n}-\frac{1}{n+1}\right)=1}\)
\(\displaystyle{ \int_{1}^{T} \frac{1}{x}-\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \dd x = (x+1)\ln \left( \frac{x}{x+1} \right) \Bigg|_{1}^T }\)
Kładąc \(\displaystyle{ T \rightarrow \infty }\) dostajemy, że:
\(\displaystyle{ \lim_{ T\to \infty } \int_{1}^{T} \frac{1}{x}-\ln \left( 1+ \frac{1}{x} \right) \dd x < \infty }\)
(to łatwo udowodnić można nawet tą całkę policzyć dokładnie) zatem kryterium całkowe dowodzi zbieżności.
*napisał bym w teorii w praktyce mógłbym na to nie wpaść...
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: szereg - logarytm
Np to uogólnijmy to zadanie:
Niech \(\displaystyle{ M:\RR_+\times\RR_+\to\RR_+}\) będzie średnią, tzn funkcja spełniającą warunek \(\displaystyle{ \min(x,y)\leq M(x,y)\leq \max(x,y)}\).
Wtedy szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \left(\frac{1}{n}-\frac{1}{M(n,n+1)}\right)}\) jest zbieżny.
Treść zadania dostajemy biorąc za `M` średnią logarytmiczną \(\displaystyle{ L(x,y)=\frac{x-y}{\ln x-\ln y}}\).
Niech \(\displaystyle{ M:\RR_+\times\RR_+\to\RR_+}\) będzie średnią, tzn funkcja spełniającą warunek \(\displaystyle{ \min(x,y)\leq M(x,y)\leq \max(x,y)}\).
Wtedy szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty \left(\frac{1}{n}-\frac{1}{M(n,n+1)}\right)}\) jest zbieżny.
Treść zadania dostajemy biorąc za `M` średnią logarytmiczną \(\displaystyle{ L(x,y)=\frac{x-y}{\ln x-\ln y}}\).
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: szereg - logarytm
O fajne, dzięki!
Kładąc nowe zmienne \(\displaystyle{ x=\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n}\) oraz \(\displaystyle{ y=e}\) dostajemy wspomniany lemat 1 który się wcześniej przydał.
Jako, że \(\displaystyle{ L}\) jest średnią to jeśli gdy \(\displaystyle{ 0<x<y}\) to:a4karo pisze:Treść zadania dostajemy biorąc za \(\displaystyle{ M}\) średnią logarytmiczną \(\displaystyle{ L(x,y)=\frac{x-y}{\ln x-\ln y}}\)
\(\displaystyle{ x \le \frac{x-y}{\ln x-\ln y} \le y }\)
Kładąc nowe zmienne \(\displaystyle{ x=\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n}\) oraz \(\displaystyle{ y=e}\) dostajemy wspomniany lemat 1 który się wcześniej przydał.
Janusz Tracz pisze: ↑12 kwie 2020, o 20:48 Lemat 1. Dla \(\displaystyle{ n\in\NN}\) zachodzi nierówność:
\(\displaystyle{ \left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n \le \frac{e-\left( 1+ \frac{1}{n} \right)^n}{1-n\ln \left( 1+ \frac{1}{n} \right) } \le e }\)
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: szereg - logarytm
Problem 2
Czy zbieżny jest szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{+\infty} \frac{1}{(\ln(n))^{\ln(n)}} }\) ?
Czy zbieżny jest szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{+\infty} \frac{1}{(\ln(n))^{\ln(n)}} }\) ?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: szereg - logarytm
Można z kondensacyjnego \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{\ln ^{\ln n} n} }\) zamienić na \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{2^n}{ \ln ^{\ln 2^n } 2^n} }\) i teraz* kryterium Cauchy'ego daje zbieżność wszak:
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{\frac{2^n}{ \ln ^{\ln 2^n } 2^n} }= \lim_{n \to \infty } \frac{2}{\ln ^{\ln 2 } 2^n}=0 }\)
* Zamiast K. Cauchy'ego można zastosować wiele innych kryteriów.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \sqrt[n]{\frac{2^n}{ \ln ^{\ln 2^n } 2^n} }= \lim_{n \to \infty } \frac{2}{\ln ^{\ln 2 } 2^n}=0 }\)
* Zamiast K. Cauchy'ego można zastosować wiele innych kryteriów.
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11412
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Re: szereg - logarytm
Problem 3
Niech \(\displaystyle{ f_n = \begin{cases} 1 , \ \ 2^{2k} \leq n < 2^{2k+1} \\ -1 , \ \ 2^{2k+1} \leq n < 2^{2k+2} \end{cases}}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,...}\)
Wykaząć że \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty} \frac{f_n}{n \ln (n)} }\) jest zbieżny i określić czy \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{f_n }{n} }\) jest zbieżny.
Niech \(\displaystyle{ f_n = \begin{cases} 1 , \ \ 2^{2k} \leq n < 2^{2k+1} \\ -1 , \ \ 2^{2k+1} \leq n < 2^{2k+2} \end{cases}}\) dla \(\displaystyle{ k=0,1,2,...}\)
Wykaząć że \(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{\infty} \frac{f_n}{n \ln (n)} }\) jest zbieżny i określić czy \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} \frac{f_n }{n} }\) jest zbieżny.