Szereg Fouriera z otwartym przedziałem

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
p13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 18 razy

Szereg Fouriera z otwartym przedziałem

Post autor: p13 »

Mam takie zadanie:

Niech \(\displaystyle{ \alpha \neq Z}\). Rozwinąć funkcję \(\displaystyle{ f(x)=\cos( \alpha x), x \in \left[ - \pi , \pi \right] }\) w szereg Fouriera. Porównując wartości w \(\displaystyle{ x = 0}\) wyprowadzić wzór \(\displaystyle{ \frac{1}{\sin( \alpha \pi )} = \frac{1}{ \alpha \pi }+ 2 \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{(-1) ^{n} \alpha \pi }{( \alpha \pi ^{2} - (n \pi ) ^{2} } }\)

I tutaj moje pytanie odnośnie przedziału otwartego. Czy wtedy całka oznaczona we współczynnikach jest dalej oznaczona z wartościami z krańca przedziału? Czy ten otwarty przedział coś zmienia w porównaniu do zadań, gdzie przedział jest zamknięty?
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2020, o 14:35 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Szereg Fouriera z otwartym przedziałem

Post autor: Janusz Tracz »

To dość znane zadanie zobacz tu

Kod: Zaznacz cały

https://math.stackexchange.com/questions/1818734/fourier-series-of-cosax
. Samego pytania o przedział otwarty (widzę jedynie zamknięty) i jakąś całkę nie rozumiem. Szereg Fouriera jest z definicji określony na przedziale domkniętym i taki tu mamy. A sama całka po ewentualnym wyrzuceniu pojedynczych punktów nie zmieni wartości (ale tak jak wspomniałem bez dokładniejszych szczegółów trudno by ktoś Ci pomógł).
p13
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 68
Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
wiek: 19
Podziękował: 18 razy

Re: Szereg Fouriera z otwartym przedziałem

Post autor: p13 »

Aj przepraszam, źle napisałem bo w poleceniu mam przedział otwarty i własnie nie wiem czy to coś zmienia.
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4065
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1392 razy

Re: Szereg Fouriera z otwartym przedziałem

Post autor: Janusz Tracz »

Do samego całowania wymagany jest przedział domknięty

Kod: Zaznacz cały

https://pl.wikipedia.org/wiki/Ca%C5%82ka_Riemanna
niemianej jednak usunięcie skończonej ilości punktów nie znamienia całki (jeśli wiemy już, ze funkcja jest całowana). Więc całkę liczysz tak samo jak w linkowanej odpowiedzi (tak jak po przedziale domkniętym).
ODPOWIEDZ