Kryterium porównawcze - zbieżność
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 18 razy
Kryterium porównawcze - zbieżność
Z kryterium porównawczego zbadać zbieżność szeregów:
\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \tg \frac{ \pi }{ 4^{n} } }\)
\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \frac{1}{n} \sqrt{\sin \frac{1}{n} } }\)
Czy ktoś podpowie jak oszacować większe/mniejsze szeregi, żeby skorzystać z tego kryterium?
Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź, a także jakby ktoś może znał jakieś źródła tłumaczące tego typu przykłady.
Bardzo proszę o pomoc.
\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \tg \frac{ \pi }{ 4^{n} } }\)
\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \frac{1}{n} \sqrt{\sin \frac{1}{n} } }\)
Czy ktoś podpowie jak oszacować większe/mniejsze szeregi, żeby skorzystać z tego kryterium?
Byłbym bardzo wdzięczny za podpowiedź, a także jakby ktoś może znał jakieś źródła tłumaczące tego typu przykłady.
Bardzo proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 mar 2020, o 23:49 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Kryterium porównawcze - zbieżność
Dla małych dodatnich \(\displaystyle{ x}\) mamy \(\displaystyle{ \sin x \le x}\) kładąc za \(\displaystyle{ x = \frac{1}{n} }\) dostaniesz, że \(\displaystyle{ \frac{1}{n} \sqrt{\sin \frac{1}{n} } \le \frac{1}{n} \sqrt{ \frac{1}{n} } }\). Co daje skuteczne oszacowanie górne dla drugiego przykładu.
Jeśli chodzi pierwszy przykład to dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) mamy
\(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{4^n} = \frac{\sin \frac{\pi}{4^n}}{\cos \frac{\pi}{4^n}} \le \frac{ \frac{ \pi }{4^n} }{ \frac{1}{2} } = \frac{2 \pi }{4^n} }\)
co daje oszacowanie górne.
Jeśli chodzi pierwszy przykład to dla dostatecznie dużych \(\displaystyle{ n}\) mamy
\(\displaystyle{ \tg \frac{\pi}{4^n} = \frac{\sin \frac{\pi}{4^n}}{\cos \frac{\pi}{4^n}} \le \frac{ \frac{ \pi }{4^n} }{ \frac{1}{2} } = \frac{2 \pi }{4^n} }\)
co daje oszacowanie górne.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 18 razy
Re: Kryterium porównawcze - zbieżność
A czy suma takiego szeregu jest rozbieżna? Bo tak rozumuję, ale w odpowiedziach mam że powinno być zbieżne.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Kryterium porównawcze - zbieżność
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{n} \sqrt{ \frac{1}{n} } }\) jest zbieżny dlatego \(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } \frac{1}{n} \sqrt{\sin \frac{1}{n} } }\) też jest zbieżny. Szacuję z góry czymś zbieżnym.
PS \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{n} \sqrt{ \frac{1}{n} }= \sum_{}^{} \frac{1}{n^{ \red{\frac{3}{2} }}} }\)
PS \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{1}{n} \sqrt{ \frac{1}{n} }= \sum_{}^{} \frac{1}{n^{ \red{\frac{3}{2} }}} }\)
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 18 razy
Re: Kryterium porównawcze - zbieżność
Mam jeszcze pytanko, czy to oszacowanie z sinusem będzie miało uzasadnienie do zastosowania go w tym przykładzie?
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\sin(\tg \frac{1}{n}) }\)
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\sin(\tg \frac{1}{n}) }\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2020, o 23:04 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Kryterium porównawcze - zbieżność
Nie bo szacowanie jest z góry a ten szereg jest rozbieżny zatem trzeba szacować z dołu. Można zauważyć, że (znów dla małych dodatnich \(\displaystyle{ x}\)) mamy \(\displaystyle{ \frac{2}{ \pi }x \le \sin x }\) co daje nam:
\(\displaystyle{ \frac{2}{ \pi }\tg \left( \frac{1}{n}\right) \le \sin \tg \left( \frac{1}{n}\right)}\)
no i teraz trzeba jeszcze zauważyć, że \(\displaystyle{ x \le \tg x}\) zatem
\(\displaystyle{ \frac{2}{n \pi } \le \frac{2}{ \pi }\tg \left( \frac{1}{n}\right) \le \sin \tg \left( \frac{1}{n}\right)}\)
mamy więc z dołu \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{2}{n \pi } }\) który jest rozbieżny.
\(\displaystyle{ \frac{2}{ \pi }\tg \left( \frac{1}{n}\right) \le \sin \tg \left( \frac{1}{n}\right)}\)
no i teraz trzeba jeszcze zauważyć, że \(\displaystyle{ x \le \tg x}\) zatem
\(\displaystyle{ \frac{2}{n \pi } \le \frac{2}{ \pi }\tg \left( \frac{1}{n}\right) \le \sin \tg \left( \frac{1}{n}\right)}\)
mamy więc z dołu \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{2}{n \pi } }\) który jest rozbieżny.
-
- Użytkownik
- Posty: 68
- Rejestracja: 10 lis 2019, o 20:01
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 19
- Podziękował: 18 razy
Re: Kryterium porównawcze - zbieżność
A czy mógłbym jeszcze prosić o wytłumaczenie tych dwóch przykładów? Bardzo proszę, bo nie widzę tych oszacowań.
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n}\ln\left( 1+ \frac{1}{n}\right) }\),
b) \(\displaystyle{ \sum_{n = 2}^{ \infty } \frac{n+1}{n ^{2} - n} }\)
a) \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{n}\ln\left( 1+ \frac{1}{n}\right) }\),
b) \(\displaystyle{ \sum_{n = 2}^{ \infty } \frac{n+1}{n ^{2} - n} }\)
Ostatnio zmieniony 17 mar 2020, o 23:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd. Poprawa wiadomości.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Kryterium porównawcze - zbieżność
b) \(\displaystyle{ \frac{1}{n-1} =\frac{n}{n^2-n} \le \frac{n+1}{n^2-n} }\) stąd mamy rozbieżność.
a) \(\displaystyle{ \ln \left( 1+ \frac{1}{n} \right) \le \frac{1}{n} }\) stąd można wywnioskować zbieżność.
a) \(\displaystyle{ \ln \left( 1+ \frac{1}{n} \right) \le \frac{1}{n} }\) stąd można wywnioskować zbieżność.
Ostatnio zmieniony 18 mar 2020, o 01:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.