Dostałem do wykonanie następujące zadanie- polecenie oblicz:
\(\displaystyle{ \sqrt{6+ \sqrt{6+ \sqrt{6+ \sqrt{....} } } } }\)
Niestety nie mam pomysłu jak to zrobić.
jak obliczyć sumę wyrazów
-
- Użytkownik
- Posty: 94
- Rejestracja: 18 cze 2018, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1 raz
jak obliczyć sumę wyrazów
Ostatnio zmieniony 15 gru 2019, o 12:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: jak obliczyć sumę wyrazów
Oznaczmy \(\displaystyle{ \sqrt{6+ \sqrt{6+ \sqrt{6+ \sqrt{....} } } }=x}\) oczywiście \(\displaystyle{ x>0}\) więc po podniesieniu stronami do kwadratu mamy \(\displaystyle{ 6+\sqrt{6+ \sqrt{6+ \sqrt{6+ \sqrt{....} } } }=x^2}\) A świetle oznaczeń \(\displaystyle{ 6+x=x^2}\). To równanie ma dwa rozwiązania jedno ujemne a jedno to \(\displaystyle{ x=3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: jak obliczyć sumę wyrazów
To rozwiązanie nie jest kompletne. \(\infty\) też jest rozwiązaniem tego równania.
Dla kompletności trzeba pokazać, że ciąg pierwiastków jest ograniczony. (np. przez \(3\))
Dla kompletności trzeba pokazać, że ciąg pierwiastków jest ograniczony. (np. przez \(3\))
Ostatnio zmieniony 15 gru 2019, o 12:55 przez a4karo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4075
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: jak obliczyć sumę wyrazów
Fakt. Można to zrobić rozważając rekurencję \(\displaystyle{ a_1=0}\) oraz \(\displaystyle{ a_n= \sqrt{6+a_{n-1}} }\). Udowodnić należy \(\displaystyle{ a_n \le 3}\) co można zrobić indukcyjnie. Najistotniejsze to zauważyć, że
\(\displaystyle{ a_{n+1}= \sqrt{6+a_n} \le \sqrt{6+3}=3 }\)
\(\displaystyle{ a_{n+1}= \sqrt{6+a_n} \le \sqrt{6+3}=3 }\)