Suma szeregu.

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Suma szeregu.

Post autor: pawlo392 »

Czy jest jakiś fajny sposób na policzenie takiej sumy:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty} (15+30n) \cdot \left( \frac{1}{6}\right) ^{n+1}}\)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2019, o 23:59 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Suma szeregu.

Post autor: a4karo »

Rozbij na dwie sumy: pierwsza to standardowy szereg geometryczny, a drugich znajdziesz na tym forum mnóstwo
Awatar użytkownika
pawlo392
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1085
Rejestracja: 19 sty 2015, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jasło/Kraków
Podziękował: 270 razy
Pomógł: 34 razy

Re: Suma szeregu.

Post autor: pawlo392 »

Jednak w tym znanym szeregu mamy \(\displaystyle{ n \cdot x ^{(n+1)}}\) a ja mam \(\displaystyle{ (n-1) \cdot x ^n}\). Ale to jest to samo. Zatem czas kończyć na dziś.
Ostatnio zmieniony 12 gru 2019, o 00:32 przez pawlo392, łącznie zmieniany 1 raz.
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22207
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3754 razy

Re: Suma szeregu.

Post autor: a4karo »

Przecież to to samo.
ODPOWIEDZ