wykazanie ograniczenia szeregu

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
klimat
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 117
Rejestracja: 13 paź 2017, o 08:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tu
Podziękował: 42 razy

wykazanie ograniczenia szeregu

Post autor: klimat »

Pokaż, że istnieje takie \(\displaystyle{ a>0}\), że dla kazdego \(\displaystyle{ x \in [1, \infty)}\) mamy
\(\displaystyle{ \left|\sum_{n=1}^{\infty}\frac{nx}{(n^2+x)^2}-\frac{1}{2}\right|\leq \frac{a}{x}}\).
ODPOWIEDZ