Zbieżność zależna od a i b

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
terefere123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 1 raz

Zbieżność zależna od a i b

Post autor: terefere123 »

\(\displaystyle{ \sum_{n = 1}^{ \infty } = \frac{1}{n^{b}} {n \choose a} }\)

Próbowałem z kryterium d'Alemberta, granica jest 1.
Wydaje mi się, że to dość dziwny przykład. Jak mamy ustalone \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ n}\) kiedyś je przekroczy, to jaki będzie wynik np. takiego czegoś: \(\displaystyle{ {20\choose 19} }\) ?

Dodano po 1 godzinie 26 minutach 19 sekundach:
terefere123 pisze: 17 lis 2019, o 14:12 Wydaje mi się, że to dość dziwny przykład. Jak mamy ustalone \(\displaystyle{ a}\) to \(\displaystyle{ n}\) kiedyś je przekroczy, to jaki będzie wynik np. takiego czegoś: \(\displaystyle{ {20\choose 19} }\) ?
Nie mogę zedytować, tu mi się coś pomieszało w głowie. Proszę nie zwracać na to uwagi ;)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4079
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 80 razy
Pomógł: 1396 razy

Re: Zbieżność zależna od a i b

Post autor: Janusz Tracz »

Próbowałem z kryterium d'Alemberta, granica jest 1.
Więc nie przyniosło to efektów bo jak dostajesz \(\displaystyle{ 1}\) to nie wiadomo nic. Ta granica jest zależna od \(\displaystyle{ a,b}\) swoją drogą.
Zauważ, że \(\displaystyle{ {n \choose a} }\) jest takiego samego rzędu jak \(\displaystyle{ n^a}\) zatem z kryterium ilorazowego tak na prawdę masz zbadać zbieżność \(\displaystyle{ \sum_{}^{} \frac{n^a}{n^b} }\) w zależności od \(\displaystyle{ a,b}\)
terefere123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 98
Rejestracja: 3 lis 2019, o 13:03
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 1 raz

Re: Zbieżność zależna od a i b

Post autor: terefere123 »

Jest jakaś, prymitywniejsza metoda? Nie poznałem na wykładzie ani pojęcia "rząd" ani kryterium ilorazowego.
Awatar użytkownika
Premislav
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15687
Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 196 razy
Pomógł: 5221 razy

Re: Zbieżność zależna od a i b

Post autor: Premislav »

Przecież to, co napisał Janusz Tracz, jest całkiem elementarne…
Ale co kto lubi. Przyjmuję, że \(\displaystyle{ a,b\in \NN}\), inaczej taki zapis ma nieduży sens (można niby uogólnić dzięki funkcji gamma, ale jeśli kryterium ilorazowe to dla Ciebie coś nieznanego, to tym bardziej funkcja gamma). Jeśli \(\displaystyle{ b\le a+1}\) i np. (w kryterium porównawczym wystarczy szacowanie wyrazów od pewnego miejsca) \(\displaystyle{ n\ge 2a+2}\), to możemy zapisać:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n^{b}}{n\choose a}\ge \frac{1}{a!}\frac{(n-a+1)^{a}}{n^{b}}\ge \frac{1}{a!}\left(1-\frac{a+1}{n}\right)^{a}\frac{1}{n}\ge \frac{2^{-a}}{a!}\cdot \frac{1}{n}}\)
a szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{2^{-a}}{a!}\cdot \frac{1}{n}}\) jest rozbieżny, gdyż szereg harmoniczny jest rozbieżny. Zatem wyjściowy szereg jest rozbieżny na mocy kryterium porównawczego.
Jeśli natomiast \(\displaystyle{ b\ge a+2}\), to możemy napisać:
\(\displaystyle{ \frac{1}{n^{b}}{n\choose a}\le \frac{n^{a}}{n^{b}}\le\frac{1}{n^{2}}}\), a szereg
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{n^{2}}}\) jest zbieżny, toteż wyjściowy szereg jest zbieżny na mocy kryterium porównawczego.
ODPOWIEDZ