Zbadać zbieżność

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Zbadać zbieżność

Post autor: olczis »

\(\displaystyle{
\sum_{n=1}^{ \infty } (-1) ^{n+1}

}\)
a4karo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22233
Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 38 razy
Pomógł: 3759 razy

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: a4karo »

A jakie znasz warunki zbieżności szeregów?
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: olczis »

a4karo pisze: 5 lis 2019, o 22:03 A jakie znasz warunki zbieżności szeregów?
Chciałam tutaj zastosować warunek konieczny, ale wychodzi symbol nieoznaczony i na tym sie zatrzymuje
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34342
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: Jan Kraszewski »

A jak brzmi warunek konieczny?

JK
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: olczis »

Jan Kraszewski pisze: 5 lis 2019, o 22:46 A jak brzmi warunek konieczny?

JK
gdy
\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }a _{n} =0 }\)
To warunek konieczny jest spełniony i stosujemy inne kryterium natomiast gdy nie jest spełniony to szereg jest rozbieżny
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34342
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: Jan Kraszewski »

No właśnie. Czy zatem

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }(-1)^{n+1} =0\ ? }\)

JK
olczis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 50
Rejestracja: 22 lis 2018, o 22:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 2 razy

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: olczis »

Jan Kraszewski pisze: 7 lis 2019, o 21:08 No właśnie. Czy zatem

\(\displaystyle{ \lim_{ n\to \infty }(-1)^{n+1} =0\ ? }\)

JK
Wychodzi symbol nieoznaczony
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 34342
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 5204 razy

Re: Zbadać zbieżność

Post autor: Jan Kraszewski »

Co to znaczy "wychodzi symbol nieoznaczony"?

JK
ODPOWIEDZ