Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Witam. Mam problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego zbieżności szeregów. Chodzi o to, że zastanawia mnie w jaki sposób dobieramy szereg do porównania. Otóż w Krysickim i Włodarskim w zadaniu 3.3 użyto do porównania szeregu \(\displaystyle{ \frac{2}{n^2}}\). Dlaczego akurat taki, skoro \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\) też spełnia warunki zadania tzn. jest zbieżny i od pewnego miejsca większy od szeregu obliczanego?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Byłoby łatwiej, gdybyś podał treść zadania 3.3...
JK
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Oczywiście:) Zbadać zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{n!}{n^n}}\)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
W tym zadaniu użyto szeregu o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ \frac{2}{n^2}}\), bo to jest najprostsze oszacowanie.
To nie jest tak, że w kryterium porównawczym musisz znaleźć jedyne słuszne oszacowanie.
JK
To nie jest tak, że w kryterium porównawczym musisz znaleźć jedyne słuszne oszacowanie.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Ale przyjmijmy hipotetycznie, że szacowanie robię w excelu i użyłem jednak szeregu o wyrazie ogólnym \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\). Czy takie rozwiązanie można uznać za poprawne? Definicja IMO nie określa żadnych innych wymagań co do szeregu, z którym porównujemy?
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Kryterium d'Alemberta
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = \lim_{n\to \infty}\frac{(n+1)!\cdot n^{n}}{(n+1)^{n+1}\cdot n!} = \lim_{n\to \infty}\frac{(n+1)}{(n+1)}}\frac{1}{\left(\frac{n+1}{n}\right)^{n}}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{1}{\left(1 +\frac{1}{n}\right)^n}= \frac{1}{e} < 1}\)
Szereg zbieżny.
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{a_{n+1}}{a_{n}} = \lim_{n\to \infty}\frac{(n+1)!\cdot n^{n}}{(n+1)^{n+1}\cdot n!} = \lim_{n\to \infty}\frac{(n+1)}{(n+1)}}\frac{1}{\left(\frac{n+1}{n}\right)^{n}}}\)
\(\displaystyle{ \lim_{n\to \infty} \frac{1}{\left(1 +\frac{1}{n}\right)^n}= \frac{1}{e} < 1}\)
Szereg zbieżny.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Nie pytam o kryterium d`Alemberta. Zadam pytanie inaczej. Czy w kryterium porównawczym mogę sobie wybrać dowolny szereg do porównania, o którym wiadomo, że jest zbieżny lub rozbieżny jeśli tylko umiem określić czy od pewnego miejsca wyrazy są większe lub mniejsze od wyrazów szeregu badanego?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Ale czym jest Twoje rozwiązanie?
Z matematycznego punktu widzenia rozwiązanie korzystające z kryterium porównawczego musi zawierać m.in. dowód, że wyraz ogólny szeregu użytego do szacowania istotnie ogranicza (być może od pewnego miejsca) wyraz ogólny badanego szeregu.
Rachunki w Excelu to nie dowód. Możesz wybrać sobie taki szereg do porównania, jaki chcesz, ale dowód musisz zrobić.
JK
Z matematycznego punktu widzenia rozwiązanie korzystające z kryterium porównawczego musi zawierać m.in. dowód, że wyraz ogólny szeregu użytego do szacowania istotnie ogranicza (być może od pewnego miejsca) wyraz ogólny badanego szeregu.
Rachunki w Excelu to nie dowód. Możesz wybrać sobie taki szereg do porównania, jaki chcesz, ale dowód musisz zrobić.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
No właśnie i to dowodzenie i szacowanie sprawia mi problem, który dla Was może być trywialny. Bo dla mnie nie ma widocznej różnicy w szacowaniu między \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\), a \(\displaystyle{ \frac{2}{n^2}}\) gdyż na mój prosty chłopski rozum to mianownik decyduje o wielkości kolejnych wyrazów. Nie wyłapuje tej subtelności:) No cóż, muszę to przemyśleć i dziękuję za próbę pomocy:)
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Jest istotna różnica. Jedno oszacowanie jest proste, a drugie mniej. Mamy
\(\displaystyle{ \frac{n!}{n^n}=\frac{1\cdot 2\cdot 3\cdot...\cdot n}{n^n}\le\frac{1\cdot 2\cdot n\cdot...\cdot n}{n^n} =\frac{2n^{n-2}}{n^n}=\frac{2}{n^2}}\)
(łatwo zauważyć, że to oszacowanie jest prawdziwe dla każdego \(\displaystyle{ n\ge 1}\), sprawdzając przypadki \(\displaystyle{ n=1}\) i \(\displaystyle{ n=2}\) ręcznie).
A jak chcesz w prosty sposób chcesz szacować przez \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\) ?
JK
\(\displaystyle{ \frac{n!}{n^n}=\frac{1\cdot 2\cdot 3\cdot...\cdot n}{n^n}\le\frac{1\cdot 2\cdot n\cdot...\cdot n}{n^n} =\frac{2n^{n-2}}{n^n}=\frac{2}{n^2}}\)
(łatwo zauważyć, że to oszacowanie jest prawdziwe dla każdego \(\displaystyle{ n\ge 1}\), sprawdzając przypadki \(\displaystyle{ n=1}\) i \(\displaystyle{ n=2}\) ręcznie).
A jak chcesz w prosty sposób chcesz szacować przez \(\displaystyle{ \frac{1}{n^2}}\) ?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 15 kwie 2014, o 22:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Podziękował: 6 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Takiego naprowadzenia potrzebowałem. Serdeczne dzięki za cierpliwość i łopatologiczne tłumaczenie.
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
To ja jeszcze do tego dodam, że obydwa muszą być dodatnie i monotoniczne.bhastek pisze:Nie pytam o kryterium d`Alemberta. Zadam pytanie inaczej. Czy w kryterium porównawczym mogę sobie wybrać dowolny szereg do porównania, o którym wiadomo, że jest zbieżny lub rozbieżny jeśli tylko umiem określić czy od pewnego miejsca wyrazy są większe lub mniejsze od wyrazów szeregu badanego?
-
- Administrator
- Posty: 34296
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Co musi być monotoniczne?Bran pisze:To ja jeszcze do tego dodam, że obydwa muszą być dodatnie i monotoniczne.
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 421
- Rejestracja: 19 lut 2019, o 19:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 163 razy
- Pomógł: 16 razy
Re: Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Fakt, sprawdziłem - chyba nie trzeba, żeby w \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^\infty a_n}\) ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) był monotoniczny.
Ale tłumaczę skąd się wziął błąd, mianowicie myślałem o dowodzie kryterium porównawczego z wykorzystaniem lematu o ciągu ograniczonym i monotonicznym, więc na to wychodzi, że żeby szereg był zbieżny, to jego ciąg sum częściowych musi być monotoniczny. Chyba, że znowu coś mylę.
Ale tłumaczę skąd się wziął błąd, mianowicie myślałem o dowodzie kryterium porównawczego z wykorzystaniem lematu o ciągu ograniczonym i monotonicznym, więc na to wychodzi, że żeby szereg był zbieżny, to jego ciąg sum częściowych musi być monotoniczny. Chyba, że znowu coś mylę.
- MrCommando
- Użytkownik
- Posty: 554
- Rejestracja: 5 gru 2016, o 21:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Płock/MiNI PW
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 107 razy
Problem ze zrozumieniem kryterium porównawczego
Kryterium porównawcze stosuje się do szeregów o wyrazach nieujemnych. Więc jak rozważany szereg ma wyrazy nieujemne, to siłą rzeczy ciąg jego sum częściowych jest monotoniczny - niemalejący. Zatem na to, żeby był zbieżny, wystarcza że będzie jeszcze ograniczony. Ciąg sum częściowych ciągu \(\displaystyle{ (a_n)}\), to przecież co innego niż ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\), który monotoniczny być nie musi.