Obliczenie sumy szeregu
Obliczenie sumy szeregu
Witam,
nie mogłem znaleźć nigdzie jakim sposobem można rozwiązać taki szereg.
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac13\right) ^n=\frac32.}\)
Mógłby mi ktoś pomóc i mnie naprowadzić?
Pozdrawiam
nie mogłem znaleźć nigdzie jakim sposobem można rozwiązać taki szereg.
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac13\right) ^n=\frac32.}\)
Mógłby mi ktoś pomóc i mnie naprowadzić?
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, o 21:54 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Ogólnie nie zakazujemy linków do Wolframa, ale jednak treść zadania nie powinna być linkiem.
Powód: Ogólnie nie zakazujemy linków do Wolframa, ale jednak treść zadania nie powinna być linkiem.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4065
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1392 razy
Obliczenie sumy szeregu
To jest suma ciągu geometrycznego. Znany jest ogólny wzór \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty }x^n= \frac{1}{1-x}}\) wystarczy, że podstawisz \(\displaystyle{ x= \frac{1}{3}}\)-- 5 lip 2019, o 21:48 --PS ten wzór działa dla \(\displaystyle{ \left| x\right|<1}\)
Re: Obliczenie sumy szeregu
\(\displaystyle{ \sum^{ \infty }_{n=0} ( 3^{-n} - 3^{-n} )^2}\)
ucięło mi coś linka, dlatego po wejściu w niego wyskakuje co innego. O taki szereg mi chodzi.
ucięło mi coś linka, dlatego po wejściu w niego wyskakuje co innego. O taki szereg mi chodzi.
Ostatnio zmieniony 5 lip 2019, o 21:58 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Administrator
- Posty: 34244
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Re: Obliczenie sumy szeregu
Następny post bez \(\displaystyle{ \LaTeX}\)a wyląduje w Koszu.
I chyba jednak nie o taki szereg Ci chodziło.
JK
I chyba jednak nie o taki szereg Ci chodziło.
JK
Re: Obliczenie sumy szeregu
\(\displaystyle{ \sum^{ \infty }_{n=0} ( 3^{-n} - 4^{-n} )^2}\)
Poprawione, dokładnie o taki szereg mi chodziło.
Poprawione, dokładnie o taki szereg mi chodziło.
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5220 razy
Re: Obliczenie sumy szeregu
Wystarczy kryterium porównawcze:
\(\displaystyle{ 0<( 3^{-n} - 4^{-n} )^2<3^{-2n}}\), a szereg
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}3^{-2n}}\)
to zbieżny szereg geometryczny (iloraz równy \(\displaystyle{ \frac 1 9}\)).
\(\displaystyle{ 0<( 3^{-n} - 4^{-n} )^2<3^{-2n}}\), a szereg
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{\infty}3^{-2n}}\)
to zbieżny szereg geometryczny (iloraz równy \(\displaystyle{ \frac 1 9}\)).
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10223
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2361 razy
Re: Obliczenie sumy szeregu
A jeśli chodzi o obliczenie sumy szeregu - jak sugeruje tytuł tematu - to rozwiń \(\displaystyle{ \left( \frac{1}{3^n} - \frac{1}{4^n} \right)^2}\) ze wzoru skróconego mnożenia, a otrzymasz sumę trzech ciągów geometrycznych, których sumy możesz obliczyć ze wzoru podanego wcześniej w tym wątku.