Zbadaj zbieżność szeregu \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty} \frac{(-1)^{E(\frac{n}{2})}}{n+1}}\)
Jeżeli nazwiemy \(\displaystyle{ a_n=E \left(\frac{n}{2}\right)}\) to:
\(\displaystyle{ a_0=E(0)=0}\), \(\displaystyle{ a_1=E\left(\frac{1}{2}\right)=0}\), \(\displaystyle{ a_2=E(1)=1}\), \(\displaystyle{ a_3=E\left(\frac{3}{2}\right)=1}\), \(\displaystyle{ b_4=E(2)=2}\), \(\displaystyle{ b_5=E\left(\frac{5}{2}\right)=2}\), \(\displaystyle{ b_6=E(3)=3}\) itd.
Więc dla \(\displaystyle{ n=\frac{1}{2}(-5+(-1)^{1+k}+4k)}\), gdzie \(\displaystyle{ k\in\mathbb{N^{+}}}\) ciąg \(\displaystyle{ a_n}\) przyjmuje tylko wartości parzyste a dla \(\displaystyle{ n=\frac{1}{2}(-1+(-1)^{1+k}+4k)}\) tylko wartości nieparzyste.
Tyle wymyśliłam, ale niestety nie umiem tego wykorzystać. Nawet nie wiem czy w dobrym kierunku idę.
Początkowo rozbiłam to na dwa szeregi (wykorzystując powyższe wzory) i oba wyszły mi rozbieżne, ale w porę się zorientowałam, że przecież tak nie można zrobić.
Teraz tak myślę, że trzeba skorzystać tutaj z kryterium Leibniza, ale czy ciąg potrzebny do tego kryterium to po prostu \(\displaystyle{ b_n=\frac{1}{n+1}}\)?
Zbadaj zbieżność szeregu (funkcja część całkowita)
-
- Użytkownik
- Posty: 22210
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Re: Zbadaj zbieżność szeregu (funkcja część całkowita)
Spróbuj pogrupować wyrazy po dwa i zobacz czy tak powstały szereg spełnia kryterium Leibniza.
Albo grupuj po cztery i sprawdź, czy otrzymany szereg jest zbieżny.
Na koniec pokaż, że te kawałki po dwa lub cztery dążą do zera, więc zbieżność pogrupowanych szeregów jest taka sama jak szeregu wyjściowego.
Albo grupuj po cztery i sprawdź, czy otrzymany szereg jest zbieżny.
Na koniec pokaż, że te kawałki po dwa lub cztery dążą do zera, więc zbieżność pogrupowanych szeregów jest taka sama jak szeregu wyjściowego.
-
- Użytkownik
- Posty: 26
- Rejestracja: 9 cze 2016, o 14:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Nowe Miasteczko
- Podziękował: 14 razy
Zbadaj zbieżność szeregu (funkcja część całkowita)
Nie korzystałam jeszcze z kryterium Dirichleta, ale przeczytałam przykład, więc spróbuję.
Niech \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{n+1}}\) oraz \(\displaystyle{ b_n=(-1)^{E(\frac{n}{2})}}\).
Ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) jest malejący i \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1}{n+1}=0}\) oraz \(\displaystyle{ |S_n|=|1+1-1-1+1+1-1-1+...+(-1)^{E(\frac{n}{2})}|\le2}\), czyli ciąg \(\displaystyle{ (S_n)}\) jest ograniczony.
Zatem z kryterium Dirichleta szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^{E(\frac{n}{2})}}{n+1}}\) jest zbieżny.
Dobrze?
Niech \(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{n+1}}\) oraz \(\displaystyle{ b_n=(-1)^{E(\frac{n}{2})}}\).
Ciąg \(\displaystyle{ (a_n)}\) jest malejący i \(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } \frac{1}{n+1}=0}\) oraz \(\displaystyle{ |S_n|=|1+1-1-1+1+1-1-1+...+(-1)^{E(\frac{n}{2})}|\le2}\), czyli ciąg \(\displaystyle{ (S_n)}\) jest ograniczony.
Zatem z kryterium Dirichleta szereg \(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^{E(\frac{n}{2})}}{n+1}}\) jest zbieżny.
Dobrze?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4068
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1393 razy
Re: Zbadaj zbieżność szeregu (funkcja część całkowita)
Jest ok. Można to było też zrobić zauważając, że:
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^{E(\frac{n}{2})}}{n+1}= \sum_{n=0}^{ \infty }\left( -1\right)^n\left( \frac{1}{2n+1} +\frac{1}{2n+2}\right)}\)
motywacją było wyłuskanie \(\displaystyle{ (-1)^n}\) z \(\displaystyle{ (-1)^{E(\frac{n}{2})}}\) wtedy można już korzystać ze standardowego kryterium Leibniza co zasugerował a4karo. Warto też zauważyć, że nie ma sporej różnicy w tych rozwiązaniach bo kryterium Dirichleta jest uogólnieniem kryterium Leibniza więc zamysł jest taki sam. Warto też przyjrzeć się ciągowi \(\displaystyle{ (-1)^{E(\frac{n}{2})}}\) jak sama zauważyłaś jest to ciąg \(\displaystyle{ 1,1}\) potem \(\displaystyle{ -1,-1}\) i tak dalej, zatem można by zamienić go na \(\displaystyle{ 1,-1,1,-1}\) tylko brać dwa kolejne wyrazy co odpowiada \(\displaystyle{ \left( -1\right)^n\left( \frac{1}{2n+1} +\frac{1}{2n+2}\right)}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{(-1)^{E(\frac{n}{2})}}{n+1}}\) (taka jest heurystyka stojąca za tym rozwiązaniem).
\(\displaystyle{ \sum_{n=0}^{ \infty } \frac{(-1)^{E(\frac{n}{2})}}{n+1}= \sum_{n=0}^{ \infty }\left( -1\right)^n\left( \frac{1}{2n+1} +\frac{1}{2n+2}\right)}\)
motywacją było wyłuskanie \(\displaystyle{ (-1)^n}\) z \(\displaystyle{ (-1)^{E(\frac{n}{2})}}\) wtedy można już korzystać ze standardowego kryterium Leibniza co zasugerował a4karo. Warto też zauważyć, że nie ma sporej różnicy w tych rozwiązaniach bo kryterium Dirichleta jest uogólnieniem kryterium Leibniza więc zamysł jest taki sam. Warto też przyjrzeć się ciągowi \(\displaystyle{ (-1)^{E(\frac{n}{2})}}\) jak sama zauważyłaś jest to ciąg \(\displaystyle{ 1,1}\) potem \(\displaystyle{ -1,-1}\) i tak dalej, zatem można by zamienić go na \(\displaystyle{ 1,-1,1,-1}\) tylko brać dwa kolejne wyrazy co odpowiada \(\displaystyle{ \left( -1\right)^n\left( \frac{1}{2n+1} +\frac{1}{2n+2}\right)}\) zamiast \(\displaystyle{ \frac{(-1)^{E(\frac{n}{2})}}{n+1}}\) (taka jest heurystyka stojąca za tym rozwiązaniem).