Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżności
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżności
Funkcja \(\displaystyle{ f(x) = \frac{ x^{2} }{1+4x}}\). Czy dobrze rozwijam?
\(\displaystyle{ f(x)= x^{2} \cdot \frac{1}{1-(-4x)} = x^{2}\sum_{n=0}^{ \infty } (-4x) ^{n}}\)
Co dalej?
\(\displaystyle{ f(x)= x^{2} \cdot \frac{1}{1-(-4x)} = x^{2}\sum_{n=0}^{ \infty } (-4x) ^{n}}\)
Co dalej?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Rozwinięcie jest ok, teraz badasz gdzie jest zbieżny, a jest tam gdzie \(\displaystyle{ \left| -4x\right|<1}\) co wynika ze wzoru na sumę szeregu geometrycznego
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Ok, dzięki, a żeby teraz na tej podstawie wyznaczyć np. 7 pochodną funkcji? Za n wstawiam 7, a za x 0?
\(\displaystyle{ \frac{f ^{(7)} (0)}{7!} = (-1) ^{7} \cdot 4^{7} \cdot ...}\) ?
\(\displaystyle{ \frac{f ^{(7)} (0)}{7!} = (-1) ^{7} \cdot 4^{7} \cdot ...}\) ?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Trzeba zobaczyć co stoi przy \(\displaystyle{ x^7}\) a nie po prostu wstawić \(\displaystyle{ n=7}\). Siódmą potęgę dostaniesz wstawiając \(\displaystyle{ n=5}\) i a współczynniki będzie równy \(\displaystyle{ \frac{f ^{(7)} (0)}{7!}}\). Stąd równość \(\displaystyle{ (-4)^5=\frac{f ^{(7)} (0)}{7!}}\). Stwierdzanie, że coś podstawiamy pod \(\displaystyle{ x}\) jest niepotrzebne bo tego nie robimy. Szereg z definicji jest rozwijany w punkcie \(\displaystyle{ x_0=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Bardzo dziękuję, już więcej rozumiem. Mam podobne pytanie, ale działania bardziej skomplikowane. Mianowicie, czy mogę zrobić tak:
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{2}}{3x ^{2}-2 } = \frac{1}{3} + \frac{ \frac{2}{3} }{3 x^{2} -2} = \frac{1}{3} - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{- \frac{3}{2}x ^{2} +1 } = \frac{1}{3} - \frac{1}{3} \cdot \sum_{n=0}^{ \infty } (- \frac{3}{2}x ^{2} ) ^{n}}\)?
Jeśli mam jakieś błędy w obliczeniach to proszę o ich wytknięcie, ale przede wszystkim, czy sposób i suma są OK?-- 20 cze 2019, o 21:59 --(Myślałem, że mogę jeszcze edytować poprzedni wpis, ale już nie)
Skorzystam z okazji i dodam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego samego zagadnienia:
Funkcję \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{4-x ^{2} }}\) oraz jej drugą pochodną rozwinąć w szeregi Maclaurina i podać promienie ich zbieżności.
Otrzymuję:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } = \frac{1}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } (\frac{x}{2}) ^{2n}}\)
Promieniem zbieżności byłby cały zbiór liczb rzeczywistych, bo przy \(\displaystyle{ x}\) nie ma żadnych \(\displaystyle{ n}\) (już tak łopatologicznie napiszę), żeby móc wyliczyć promień, czy to prawda?
I pochodna:
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{2x}{(4-x^{2})^{2}} = \frac{x}{(4-x^{2})} \cdot \frac{2}{(4-x ^{2}) } = \frac{x}{4} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } = \frac{x}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } ( \frac{x}{2} )^{2n} \cdot \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty } ( \frac{x}{2})^{2n}}\)
Mam wątpliwości czy mogę zrobić takie mnożenie. Czy powinienem raczej zrobić różnicę ułamków?
Przedział zbieżności ten sam co wcześniej? Czy sposoby są dobre? Co jest źle?
(I proszę serdecznie o pomoc z wcześniejszym wstawionym problemem )
\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{2}}{3x ^{2}-2 } = \frac{1}{3} + \frac{ \frac{2}{3} }{3 x^{2} -2} = \frac{1}{3} - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{- \frac{3}{2}x ^{2} +1 } = \frac{1}{3} - \frac{1}{3} \cdot \sum_{n=0}^{ \infty } (- \frac{3}{2}x ^{2} ) ^{n}}\)?
Jeśli mam jakieś błędy w obliczeniach to proszę o ich wytknięcie, ale przede wszystkim, czy sposób i suma są OK?-- 20 cze 2019, o 21:59 --(Myślałem, że mogę jeszcze edytować poprzedni wpis, ale już nie)
Skorzystam z okazji i dodam jeszcze jedno pytanie dotyczące tego samego zagadnienia:
Funkcję \(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{4-x ^{2} }}\) oraz jej drugą pochodną rozwinąć w szeregi Maclaurina i podać promienie ich zbieżności.
Otrzymuję:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } = \frac{1}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } (\frac{x}{2}) ^{2n}}\)
Promieniem zbieżności byłby cały zbiór liczb rzeczywistych, bo przy \(\displaystyle{ x}\) nie ma żadnych \(\displaystyle{ n}\) (już tak łopatologicznie napiszę), żeby móc wyliczyć promień, czy to prawda?
I pochodna:
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{2x}{(4-x^{2})^{2}} = \frac{x}{(4-x^{2})} \cdot \frac{2}{(4-x ^{2}) } = \frac{x}{4} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } = \frac{x}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } ( \frac{x}{2} )^{2n} \cdot \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty } ( \frac{x}{2})^{2n}}\)
Mam wątpliwości czy mogę zrobić takie mnożenie. Czy powinienem raczej zrobić różnicę ułamków?
Przedział zbieżności ten sam co wcześniej? Czy sposoby są dobre? Co jest źle?
(I proszę serdecznie o pomoc z wcześniejszym wstawionym problemem )
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Pomijając już błędy obliczeniowe w ostatniej równości, nie prościej było by tak:\(\displaystyle{ f(x) = \frac{x ^{2}}{3x ^{2}-2 } = \frac{1}{3} + \frac{ \frac{2}{3} }{3 x^{2} -2} = \frac{1}{3} - \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{- \frac{3}{2}x ^{2} +1 } = \frac{1}{3} - \frac{1}{3} \cdot \sum_{n=0}^{ \infty } (- \frac{3}{2}x ^{2} ) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ \frac{x ^{2}}{3x ^{2}-2} = -\frac{x^2}{2} \cdot \frac{1}{1- \frac{3}{2} x^2}=-\frac{x^2}{2} \cdot \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{3}{2} \right)^nx^{2n}}\)
To wygląda ok.Otrzymuję:
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{4} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } = \frac{1}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } (\frac{x}{2}) ^{2n}}\)
Nie to nie jest prawda. Co to znaczy, że przy \(\displaystyle{ x}\) nie ma \(\displaystyle{ n}\)? Jak to nie ma jak są \(\displaystyle{ x}\) jest poodnoszony do potęgi \(\displaystyle{ n}\). Poza tym wstaw na przykład \(\displaystyle{ x=4}\) i zobacz co się stanie. Promień zbieżność trzeba określi tak jak w pierwszym przykładzie tego wątku.Promieniem zbieżności byłby cały zbiór liczb rzeczywistych, bo przy x nie ma żadnych n (już tak łopatologicznie napiszę), żeby móc wyliczyć promień, czy to prawda?
Mimo, że wygląda to poprawnie (w obliczenia nie wnikam, mówię o zasadzi ogólnej) to jest mało pomocne (o ile nie chcesz się bawić w iloczyn szeregów Cauchego). Można wymnożyć te szeregi ale jest to żmudne i mało fascynujące zadanie. Łatwiej i szybciej jest skorzystać z twierdzenia o różniczkowaniu szerów potęgowych i zróżniczkować stronami wcześniejszą równośćI pochodna:
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{2x}{(4-x^{2})^{2}} = \frac{x}{(4-x^{2})} \cdot \frac{2}{(4-x ^{2}) } = \frac{x}{4} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } \cdot \frac{1}{2} \cdot \frac{1}{1- (\frac{x}{2})^{2} } = \frac{x}{4} \sum_{n=0}^{ \infty } ( \frac{x}{2} )^{2n} \cdot \frac{1}{2} \sum_{n=0}^{ \infty } ( \frac{x}{2})^{2n}}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \frac{1}{4} \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{x}{2}\right) ^{2n} \ \ \Bigg| \ \frac{ \mbox{d}}{ \mbox{d}x }}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{8} \sum_{n=1}^{ \infty }2n\left( \frac{x}{2}\right) ^{2n-1}}\)
Tak też można, ułamki proste powinny pomóc. Ale wydaje mi się, że różniczkowanie będzie najszybsze.Czy powinienem raczej zrobić różnicę ułamków?
Nie, znowu trzeba sprawdzić powołując się na odpowiednie kryterium (np Cauchego) oraz sprawdzić na krańcach przedziału. Na pewno jednak przedział zbieżność nie będzie większy w sensie zawierania się zbiorów co do zbioru zbieżności \(\displaystyle{ f(x)}\) i na pewno nie będzie to \(\displaystyle{ \RR}\).Przedział zbieżności ten sam co wcześniej?
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Sugerowałem się tym, że jest taki wzór na promień przedziału:
\(\displaystyle{ R = \lim_{ \to \infty } | \frac{c _{n} }{ c_{n+1} } |}\)
W każdym razie:
Obliczając jak w pierwszym przykładzie, mam przedział zbieżności:
\(\displaystyle{ | \frac{3}{2} x ^{2} | < 1}\)
Więc \(\displaystyle{ x<2 \wedge x>-2}\)
Czy dobrze?
Więc 7-ma pochodna będzie:
\(\displaystyle{ -\frac{x^2}{2} \cdot \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{3}{2} \right)^{17} x^{ \frac{17}{2} }}\)?
W ostatnim przykładzie, korzystając ze wzoru na promień, który podałem:
\(\displaystyle{ R = \lim_{n \to \infty } \left| \frac{2n}{2n+1} \right| = 1}\), a \(\displaystyle{ x _{0} = 0}\)?
\(\displaystyle{ R = \lim_{ \to \infty } | \frac{c _{n} }{ c_{n+1} } |}\)
W każdym razie:
Obliczając jak w pierwszym przykładzie, mam przedział zbieżności:
\(\displaystyle{ | \frac{3}{2} x ^{2} | < 1}\)
Więc \(\displaystyle{ x<2 \wedge x>-2}\)
Czy dobrze?
Więc 7-ma pochodna będzie:
\(\displaystyle{ -\frac{x^2}{2} \cdot \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{3}{2} \right)^{17} x^{ \frac{17}{2} }}\)?
W ostatnim przykładzie, korzystając ze wzoru na promień, który podałem:
\(\displaystyle{ R = \lim_{n \to \infty } \left| \frac{2n}{2n+1} \right| = 1}\), a \(\displaystyle{ x _{0} = 0}\)?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4073
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Nie. Nie tak się rozwiązuje nierówność. Równoważnie mamy \(\displaystyle{ x^2< \frac{2}{3}}\) a stąd wynika, że \(\displaystyle{ x\in\left( - \sqrt{ \frac{2}{3}},\sqrt{ \frac{2}{3} \right)}\)Obliczając jak w pierwszym przykładzie, mam przedział zbieżności:
\(\displaystyle{ | \frac{3}{2} x ^{2} | < 1}\)
Więc \(\displaystyle{ x<2 \wedge x>-2}\)
Nie mam pojęcia o czym mówisz, bez urazy ale to bełkot. Jaka pochodna? Czego? W jakim punkcie? Same matematyczne znaczki bez komentarza nic nikomu nie mówią.Więc 7-ma pochodna będzie:
\(\displaystyle{ -\frac{x^2}{2} \cdot \sum_{n=0}^{ \infty }\left( \frac{3}{2} \right)^{17} x^{ \frac{17}{2} }}\)?
To są skutki nie trzymania się zasady jeden post jedno pytanie, robi się bałagan. Domyślam się, że mówisz o obliczeniu promienia zbieżności poniższego szeregu potęgowegoW ostatnim przykładzie, korzystając ze wzoru na promień, który podałem:
\(\displaystyle{ R = \lim_{n \to \infty } \left| \frac{2n}{2n+1} \right| = 1}\)
\(\displaystyle{ f'(x)= \frac{1}{8} \sum_{n=1}^{ \infty }2n\left( \frac{x}{2}\right) ^{2n-1}}\)
Jeśli tak to zrobiłeś to źle. Jeśli już koniecznie chcesz korzystać z tego twierdzenia to zobacz tu:
Kod: Zaznacz cały
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Cauchy%E2%80%99ego-Hadamarda
\(\displaystyle{ a_n= \begin{cases} \frac{n+1}{2^{n+3}} \ \ \ \text{dla} \ n \ \text{nieparzystych} \\ 0 \ \ \ \ \ \ \ \text{dla} \ n \ \text{parzystych}\end{cases}}\)
wtedy mamy \(\displaystyle{ f'(x)= \sum_{n=1}^{ \infty }a_nx^{{\red{n}}}}\) co pozwala liczyć promień zbieżności jako:
\(\displaystyle{ R^{-1}= \lim_{ n\to \infty }\sup \sqrt[n]{\left| a_n\right| }}\)
granica ciąg \(\displaystyle{ \sqrt[n]{\left| a_n\right| }}\) ma dwa punkty skupienia \(\displaystyle{ 0}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) jako, że liczymy granicę górną to:
\(\displaystyle{ R^{-1}= \lim_{ n\to \infty }\sup \sqrt[n]{\left| a_n\right| }= \frac{1}{2}}\)
czyli \(\displaystyle{ R=2}\) (jeszcze szybkie sprawdzenie krańców na których nie jest spełniony nawet warunek konieczny) i można pisać, że \(\displaystyle{ x\in\left( -2,2\right)}\). Zrobienie tego zadania za pomocą kryterium Cauchego jest szybsze i prostsze dlatego je polecałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 73
- Rejestracja: 17 gru 2017, o 23:25
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 5 razy
Re: Rozwinąć w szereg Maclaurina i podać przedział zbieżnośc
Ok, bardzo dziękuję za odpowiedź i za cierpliwość, wdarło się kilka pomyłek po drodze, więc pytania mogły być rzeczywiście niezrozumiałe. Niemniej dziękuję, dużo się nauczyłem.