Zbieżność szeregu
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 14 gru 2018, o 10:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Zbieżność szeregu
Mam problem z szeregiem
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \frac{n!}{\left( -2\right) ^{n}}}\)
licząc z kryterium d'Alemberta po obliczeniach dostaję
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{n+1}{2}=\infty}\)
czyli szereg jest rozbieżny.
Jednak mam wątpliwości co do tej metody rozwiązania. Będzie to przecież szereg naprzemienny, czy w takim razie nie trzeba sprawdzić, czy nie będzie on warunkowo zbieżny? Jak postępować w tego typu przypadkach?
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \frac{n!}{\left( -2\right) ^{n}}}\)
licząc z kryterium d'Alemberta po obliczeniach dostaję
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{n+1}{2}=\infty}\)
czyli szereg jest rozbieżny.
Jednak mam wątpliwości co do tej metody rozwiązania. Będzie to przecież szereg naprzemienny, czy w takim razie nie trzeba sprawdzić, czy nie będzie on warunkowo zbieżny? Jak postępować w tego typu przypadkach?
Ostatnio zmieniony 30 sty 2019, o 00:30 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbieżność szeregu
Po pierwsze, tu nie wolno stosować kryterium d'Alemberta (jakie są jego założenia?). Po drugie, w rachunkach też się pomyliłeś.hidden55 pisze:Mam problem z szeregiem
\(\displaystyle{ \sum^{\infty}_{n=1} \frac{n!}{\left( -2\right) ^{n}}}\)
licząc z kryterium d'Alemberta po obliczeniach dostaję
\(\displaystyle{ \lim_{x\to\infty}\frac{n+1}{2}=\infty}\)
Sprawdziłeś warunek konieczny zbieżności?
JK
-
- Użytkownik
- Posty: 36
- Rejestracja: 14 gru 2018, o 10:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 14 razy
Zbieżność szeregu
Dlaczego nie mogę korzystać z d'Alemberta (dając wartość bezwzględną)?
Jak obliczyć granicę z warunku koniecznego?
Jak obliczyć granicę z warunku koniecznego?
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zbieżność szeregu
Możesz pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{n!}{2^n}}\) nie jest zbieżny do zera bo jest ciągiem rosnącym o pierwszym wyrazie równym \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) (a przynajmniej rosnącym od pewnego miejsca), to już wystarczy aby wnioskować, że \(\displaystyle{ \frac{n!}{\left( -2\right) ^{n}}}\) też nie może dążyć do zera.
-
- Administrator
- Posty: 34293
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5203 razy
Zbieżność szeregu
Wtedy nie badasz zbieżności szeregu, tylko zbieżność bezwzględną. Oczywiście, jeśli wyjdzie Ci, że szereg jest zbieżny bezwzględnie, to tym bardziej jest zbieżny, ale wynik negatywny nie daje Ci żadnej informacji.hidden55 pisze:Dlaczego nie mogę korzystać z d'Alemberta (dając wartość bezwzględną)?
JK
- Lider_M
- Użytkownik
- Posty: 867
- Rejestracja: 6 maja 2005, o 12:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: MiNI PW
- Pomógł: 258 razy
Re: Zbieżność szeregu
Kilka razy spotkalem sie z tym, ze kryt. d'Alemberta niektorzy formuluja dla szeregow o wyrazach niezerowych, wtedy jezeli rozpatrujemy szereg \(\displaystyle{ \sum a_n}\), i jezeli istnieje granica:
\(\displaystyle{ K:=\lim_{n\to\infty}\left|\frac{a_{n+1}}{a_n}\right|,}\)
i jezeli \(\displaystyle{ K<1}\), to szereg jest zbiezny (i mozna dodac, ze bezwzglednie), a gdy \(\displaystyle{ K>1}\) to jest rozbiezny.
Zalezy jaka wersje tego kryt. mial autor watku podawana.
\(\displaystyle{ K:=\lim_{n\to\infty}\left|\frac{a_{n+1}}{a_n}\right|,}\)
i jezeli \(\displaystyle{ K<1}\), to szereg jest zbiezny (i mozna dodac, ze bezwzglednie), a gdy \(\displaystyle{ K>1}\) to jest rozbiezny.
Zalezy jaka wersje tego kryt. mial autor watku podawana.
- arek1357
- Użytkownik
- Posty: 5748
- Rejestracja: 6 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: blisko
- Podziękował: 131 razy
- Pomógł: 526 razy
Re: Zbieżność szeregu
Można nawet i tak:
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} =- \frac{1!}{2^1}+\frac{2!}{2^2}- \frac{3!}{2^3}+\frac{4!}{2^4}-\frac{5!}{2^5} \pm ... \mp}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1!}{2^1}\left( \frac{2}{2}-1 \right)+ \frac{3!}{2^3}\left( \frac{4}{2}-1 \right)+ \frac{5!}{2^5}\left( \frac{6}{2}-1 \right)+...=0+ \frac{3!}{2^3} \cdot 1+\frac{5!}{2^5} \cdot 2+\frac{7!}{2^7} \cdot 3+...= \infty}\)
A można i inaczej i wyjdzie np.:\(\displaystyle{ - \infty}\)
\(\displaystyle{ \sum_{}^{} =- \frac{1!}{2^1}+\frac{2!}{2^2}- \frac{3!}{2^3}+\frac{4!}{2^4}-\frac{5!}{2^5} \pm ... \mp}\)
\(\displaystyle{ = \frac{1!}{2^1}\left( \frac{2}{2}-1 \right)+ \frac{3!}{2^3}\left( \frac{4}{2}-1 \right)+ \frac{5!}{2^5}\left( \frac{6}{2}-1 \right)+...=0+ \frac{3!}{2^3} \cdot 1+\frac{5!}{2^5} \cdot 2+\frac{7!}{2^7} \cdot 3+...= \infty}\)
A można i inaczej i wyjdzie np.:\(\displaystyle{ - \infty}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 sty 2019, o 05:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy
Re: Zbieżność szeregu
Okej, pierwszy jest rozbieżny, ale skąd wniosek, że ten drugi w takim razie też nie jest zbieżny, a nawet jak zbieżny, to na pewno nie do zera?Janusz Tracz pisze:Możesz pokazać, że \(\displaystyle{ \frac{n!}{2^n}}\) nie jest zbieżny do zera bo jest ciągiem rosnącym o pierwszym wyrazie równym \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) (a przynajmniej rosnącym od pewnego miejsca), to już wystarczy aby wnioskować, że \(\displaystyle{ \frac{n!}{\left( -2\right) ^{n}}}\) też nie może dążyć do zera.
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4074
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
Re: Zbieżność szeregu
Bo prawdziwe jest twierdzenie
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } a_n=0 \ \Leftrightarrow \ \lim_{n \to \infty } \left| a_n\right|=0}\)
zatem gdyby \(\displaystyle{ \frac{n!}{\left( -2\right) ^{n}}}\) do zera zbiegał to \(\displaystyle{ \frac{n!}{2^n}}\) też by musiał zbiegać do zera, inaczej dostajemy sprzeczność.
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty } a_n=0 \ \Leftrightarrow \ \lim_{n \to \infty } \left| a_n\right|=0}\)
zatem gdyby \(\displaystyle{ \frac{n!}{\left( -2\right) ^{n}}}\) do zera zbiegał to \(\displaystyle{ \frac{n!}{2^n}}\) też by musiał zbiegać do zera, inaczej dostajemy sprzeczność.
-
- Użytkownik
- Posty: 61
- Rejestracja: 6 sty 2019, o 05:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 13 razy