Mając dana sumę czesciową szeregu Sn znaleźć ogolny wyraz szeregu oraz jego sume
1. \(\displaystyle{ Sn = \frac{-1+2^n}{2 ^{n} }}\)
2. \(\displaystyle{ Sn = \frac{(-1) ^{n} }{2 ^{n} }}\)
Prosze o pomoc
suma czesciowa
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 sty 2017, o 22:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 7 razy
- Janusz Tracz
- Użytkownik
- Posty: 4076
- Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: hrubielowo
- Podziękował: 80 razy
- Pomógł: 1395 razy
suma czesciowa
\(\displaystyle{ S_n=a_1+a_2+...+a_n}\)
No bo to suma
\(\displaystyle{ a_n=S_{n-1}-S_n}\)
więc wystarczy podstawiać pod ten wzór.
Co do sumy szeregu jest to granica sumy częściowej więc w 1 przypadku do policzenia jest
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\frac{-1+2^n}{2 ^{n} }=1}\)
a w kolejnym
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\frac{(-1) ^{n} }{2 ^{n} }=0}\)
No bo to suma
\(\displaystyle{ a_n=S_{n-1}-S_n}\)
więc wystarczy podstawiać pod ten wzór.
Co do sumy szeregu jest to granica sumy częściowej więc w 1 przypadku do policzenia jest
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\frac{-1+2^n}{2 ^{n} }=1}\)
a w kolejnym
\(\displaystyle{ \lim_{n \to \infty }\frac{(-1) ^{n} }{2 ^{n} }=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 sty 2017, o 22:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 7 razy
suma czesciowa
czyli
\(\displaystyle{ an= \frac{-1+2 ^{n-1} }{2 ^{n-1} }- \frac{-1+2 ^{n} }{2 ^{n} }=
\frac{(-1+2 ^{n-1})* 2^{n} - (-1+2 ^{n})*2^{n-1}}{2 ^{n}*2 ^{n-1} }}\)
Dalej wymnażając trudno dojsc do odpowiedzi podanej w zbiorze \(\displaystyle{ \frac{1}{2 ^{n} }}\)
jak zrobic to szybciej?
\(\displaystyle{ an= \frac{-1+2 ^{n-1} }{2 ^{n-1} }- \frac{-1+2 ^{n} }{2 ^{n} }=
\frac{(-1+2 ^{n-1})* 2^{n} - (-1+2 ^{n})*2^{n-1}}{2 ^{n}*2 ^{n-1} }}\)
Dalej wymnażając trudno dojsc do odpowiedzi podanej w zbiorze \(\displaystyle{ \frac{1}{2 ^{n} }}\)
jak zrobic to szybciej?
- Premislav
- Użytkownik
- Posty: 15687
- Rejestracja: 17 sie 2012, o 13:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 196 razy
- Pomógł: 5221 razy
suma czesciowa
Co do wzorów wyrazów ogólnych:
1. Łatwo widać ze wzoru na różnicę n-tych potęg, iż
\(\displaystyle{ \frac{2^n-1}{2^n}=1-\left( \frac 1 2\right)^n=\left( 1-\frac 1 2\right) \sum_{k=0}^{n-1}\left( \frac 1 2\right)^k= \sum_{k=1}^{n}\left(\frac 1 2\right)^k}\)
i sprawdzając k-ty wyraz w tej sumie, dochodzimy do wniosku, że
\(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{2^n}}\)
2. Tutaj nie ma co kombinować, bo zastosowanie techniki z \(\displaystyle{ a_n=S_n-S_{n-1}}\) jest bardzo proste.
1. Łatwo widać ze wzoru na różnicę n-tych potęg, iż
\(\displaystyle{ \frac{2^n-1}{2^n}=1-\left( \frac 1 2\right)^n=\left( 1-\frac 1 2\right) \sum_{k=0}^{n-1}\left( \frac 1 2\right)^k= \sum_{k=1}^{n}\left(\frac 1 2\right)^k}\)
i sprawdzając k-ty wyraz w tej sumie, dochodzimy do wniosku, że
\(\displaystyle{ a_n=\frac{1}{2^n}}\)
2. Tutaj nie ma co kombinować, bo zastosowanie techniki z \(\displaystyle{ a_n=S_n-S_{n-1}}\) jest bardzo proste.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 19 sty 2017, o 22:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: lubelskie
- Podziękował: 7 razy
suma czesciowa
\(\displaystyle{ an=\frac{(-1) ^{n-1} }{n-1}- \frac{(-1) ^{n} }{n} = \frac{(-1)^{n}*n+n-1}{(n-1)*n}=(-1)^n \frac{2n-1}{n(n-1)}}\)
Skad w odpowiedzi
\(\displaystyle{ -1+ \sum_{n=2}^{ \infty } (-1)^{n} \frac{2n-1}{n(n-1)}}\)
na początku jest -1 ?
Skad w odpowiedzi
\(\displaystyle{ -1+ \sum_{n=2}^{ \infty } (-1)^{n} \frac{2n-1}{n(n-1)}}\)
na początku jest -1 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 16 maja 2017, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 1 raz
suma czesciowa
Trochę już nieaktualne, ale może się komuś jeszcze przyda.
Jak się rozłoży tą sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } (-1)^{n} \frac{2n-1}{n(n-1} [gdzie \frac{2n-1}{n(n-1} = (\frac{1}{n}+ \frac{1}{n-1})] = \frac{1}{2} + 1 - \frac{1}{3} - \frac{1}{2} + \frac{1}{3} + \frac{1}{4} + (-1) ^{n} ( \frac{1}{n}+ \frac{1}{n-1}) = 1 + \frac{(-1) ^{n} }{n}}\)
Czyli o 1 więcej niż to co dane w zadaniu, czyli trzeba jeszcze tą jedynkę odjąć.
Jak się rozłoży tą sumę:
\(\displaystyle{ \sum_{n=2}^{ \infty } (-1)^{n} \frac{2n-1}{n(n-1} [gdzie \frac{2n-1}{n(n-1} = (\frac{1}{n}+ \frac{1}{n-1})] = \frac{1}{2} + 1 - \frac{1}{3} - \frac{1}{2} + \frac{1}{3} + \frac{1}{4} + (-1) ^{n} ( \frac{1}{n}+ \frac{1}{n-1}) = 1 + \frac{(-1) ^{n} }{n}}\)
Czyli o 1 więcej niż to co dane w zadaniu, czyli trzeba jeszcze tą jedynkę odjąć.