Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
- pi0tras
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 1 raz
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Cześć ! istnieje może wzór na sumę takiego szeregu ? : \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}\frac{1}{i}}\) ? pamiętam, że na analizie Pani mówiła cos w stylu, że wzór na sumę takiego szeregu nie istnieje ale nie pamiętam dobrze i hm .. chyba ciężko wykazać, że wzór nie istnieje ? to chyba zbyt mocne słowa, co Wy na to ?
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2016, o 15:11 przez pi0tras, łącznie zmieniany 1 raz.
- mortan517
- Użytkownik
- Posty: 3359
- Rejestracja: 6 lis 2011, o 15:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krk
- Podziękował: 112 razy
- Pomógł: 662 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Pani najprawdopodobniej mówiła o rozbieżności takiego szeregu: \(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{ \infty }\frac{1}{n}}\)
- pi0tras
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 1 raz
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Tak, milion razy mówiła o tym, że szereg ten jest rozbieżny jak każdy szereg otrzymany przez podstawienie do funkcji dzeta riemanna \(\displaystyle{ \alpha \le 1 , \alpha \in \mathbb{R}}\), ale pamiętam chwilę gdy mówiła, że wzór na sumę tego szeregu nie istnieje, to trochę mocne słowa, tzn. istnieje bo to co podałem jest wzorem, ale chodzi o coś bardziej zwięzłego (tak wiem, że to bardzo ogólne pojęcie). Nie chodzi nawet o to czy ktoś udowodnił czy nie istnieje ale czy coś takiego jest znane ? tzn. taki wzór ?
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
A jak sie tak upierasz przy tym, co napisałeś, to przyjmij do wiadomości, że napisałeś w dość skomplikowany sposób JEDYNKĘ
- pi0tras
- Użytkownik
- Posty: 283
- Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 91 razy
- Pomógł: 1 raz
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
no nie wiem, liczby rzeczywiste mniejsze od \(\displaystyle{ 1}\) to nie tylko \(\displaystyle{ 1}\), funkcja dzeta riemanna jest dla wszystkich rzeczywistych (zespolonych nawet : P )-- 7 kwi 2016, o 00:08 --No wpisywałem "szereg harmoniczny", ale to nic nie daje, nie ma wzoru nigdzie na sumę (w lepszej formie).
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Dasio11 pisze:Tutaj pada stwierdzenie, że nie ma wzoru jawnego na twoją sumę.
Na pewno?Cześć ! istnieje może wzór na sumę takiego szeregu ? : \(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}\frac{1}{n}}\)?
\(\displaystyle{ \sum_{i=1}^{n}\frac{1}{n}=n\cdot\frac{1}{n}=1}\)
Może być bardziej "zwarty"?
Ostatnio zmieniony 7 kwie 2016, o 15:28 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Dasio11
- Moderator
- Posty: 10226
- Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 40 razy
- Pomógł: 2362 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Rany, chyba wolno mi zrozumieć intencję pytającego pomimo niepoprawnego zapisu?
Jeśli już chciałbym się odnieść do tej pomyłki, to poświęciłbym jej pierwszą linijkę posta, w którym cała reszta dotyczyłaby sedna sprawy, a na pewno nie napisałbym całych dwóch postów wyłącznie w tym celu.
Jeśli już chciałbym się odnieść do tej pomyłki, to poświęciłbym jej pierwszą linijkę posta, w którym cała reszta dotyczyłaby sedna sprawy, a na pewno nie napisałbym całych dwóch postów wyłącznie w tym celu.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Oto dwa zwarte wzory na \(\displaystyle{ H_n=\sum_{i=1}^n\frac{1}{i}}\)
\(\displaystyle{ H_n=\frac{1}{n!}\left.\frac{d^n}{dx^n}\left(\frac{1}{1-x}\ln \frac{1}{1-x}\right)\right|_{x=0}}\)
\(\displaystyle{ H_n=\frac{1}{n!}\genfrac{[}{]}{0pt}{}{n+1}{2}}\)
Źródło: Graham, Knuth, Patashnik, Matematyka konkretna, str 391 i 308
\(\displaystyle{ H_n=\frac{1}{n!}\left.\frac{d^n}{dx^n}\left(\frac{1}{1-x}\ln \frac{1}{1-x}\right)\right|_{x=0}}\)
\(\displaystyle{ H_n=\frac{1}{n!}\genfrac{[}{]}{0pt}{}{n+1}{2}}\)
Źródło: Graham, Knuth, Patashnik, Matematyka konkretna, str 391 i 308
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Wszystko zależy od tego co rozumiemy przez wzór zwarty. Cytowana tu Matematyka konkretna podaje, że wyrażenie jest w postaci zwartej jeśli możemy je wyliczyć stosując skończoną, niezależną od n, liczbę "dobrze znanych" działań standardowych.
W tym sensie wzory podane przez a4karo nie są zwarte. A z drugiej strony Graham, Knuth, Patashnik piszą, że omawianą sumę można oznaczyć przez \(\displaystyle{ H_n}\) i umówić się, że \(\displaystyle{ H_n}\) dorzucamy do zbioru "dobrze znanych" działań standardowych.
Q.
W tym sensie wzory podane przez a4karo nie są zwarte. A z drugiej strony Graham, Knuth, Patashnik piszą, że omawianą sumę można oznaczyć przez \(\displaystyle{ H_n}\) i umówić się, że \(\displaystyle{ H_n}\) dorzucamy do zbioru "dobrze znanych" działań standardowych.
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Nie byłbym sobą, gdybym nie poprosił o dowódQń pisze:Wszystko zależy od tego co rozumiemy przez wzór zwarty. Cytowana tu Matematyka konkretna podaje, że wyrażenie jest w postaci zwartej jeśli możemy je wyliczyć stosując skończoną, niezależną od n, liczbę "dobrze znanych" działań standardowych.
W tym sensie wzory podane przez a4karo nie są zwarte.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
No pierwszy wzór nie jest zwarty z definicji, ponieważ liczba operacji zależy od \(\displaystyle{ n}\).
Natomiast w przypadku drugiego wzoru poprawię swoją tezę: ludzkości nic nie wiadomo o tym, że ten wzór jest zwarty, ponieważ nie jest znany wzór zwarty na \(\displaystyle{ \genfrac{[}{]}{0pt}{}{n}{2}]}\) (niewykorzystujący wyrażenia \(\displaystyle{ H_n}\)).
Q.
Natomiast w przypadku drugiego wzoru poprawię swoją tezę: ludzkości nic nie wiadomo o tym, że ten wzór jest zwarty, ponieważ nie jest znany wzór zwarty na \(\displaystyle{ \genfrac{[}{]}{0pt}{}{n}{2}]}\) (niewykorzystujący wyrażenia \(\displaystyle{ H_n}\)).
Q.
-
- Użytkownik
- Posty: 22211
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3755 razy
Inna postać funkcji dzeta riemanna dla alfa = 1
Ja bym się nie odważył...Qń pisze:No pierwszy wzór nie jest zwarty z definicji, ponieważ liczba operacji zależy od \(\displaystyle{ n}\).
Natomiast w przypadku drugiego wzoru poprawię swoją tezę: ludzkości nic nie wiadomo o tym, że ten wzór jest zwarty, ponieważ nie jest znany wzór zwarty na \(\displaystyle{ \genfrac{[}{]}{0pt}{}{n}{2}]}\) (niewykorzystujący wyrażenia \(\displaystyle{ H_n}\)).
Q.