Zbieżność szeregu z definicji

Definicja szeregów liczbowych, kryteria zbieżności szeregów. Suma szeregu i iloczyn Cauchy'ego szeregów. Iloczyny nieskończone.
emlo9999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 10
Rejestracja: 9 kwie 2013, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łochów
Podziękował: 2 razy

Zbieżność szeregu z definicji

Post autor: emlo9999 »

Muszę zbadać zbieżność szeregu z definicji:
\(\displaystyle{ \sum_{n=1}^{\infty} (0,998) ^{n}}\)

Coś mi się kojarzy z wyciąganiem przed nawias, ale nie pamiętam jak dokładnie działa ta metoda:
\(\displaystyle{ 0,998(1+0,998(1+0,998(1+...}\)
Ostatnio zmieniony 26 lis 2015, o 01:46 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Zbieżność szeregu z definicji

Post autor: Zordon »

\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^n q^k = \frac{q-q^{n+1}}{1-q}}\)
ODPOWIEDZ