Załóżmy, że wahadło zegara ściennego jest wahadłem prostym i że odległość jego skrajnych położeń wynosi 10cm. Okres wahadła wynosi T=2s. a) jaka jest długość wahadła ? b) jaka jest prędkość maksymalna ?
długość mi wyszła 1m, czy to dobrze ? prędkość niestety nie wiem jak obliczyć
wahadło - długość i prędkość max
-
- Użytkownik
- Posty: 807
- Rejestracja: 9 gru 2007, o 14:39
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 181 razy
wahadło - długość i prędkość max
Długość wyszła Ci ok (wzór końcowy \(\displaystyle{ l = \frac{T^2g}{4 \pi^2}}\)), prędkość mksymalną policzysz zaś z równania \(\displaystyle{ v_{max} = A \omega}\)