ruch falowy

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
Atraktor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 670
Rejestracja: 2 paź 2007, o 16:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Grodzisko/Wrocław
Podziękował: 98 razy
Pomógł: 37 razy

ruch falowy

Post autor: Atraktor »

Przez pewien ośrodek przechodzi fala podłużna o amplitudzie \(\displaystyle{ A=0,2 m}\) i dlugosci \(\displaystyle{ \lambda = 10 m}\) . Maksymalna prędkość drgań cząsteczki ośrodka (prędkość fali w tym ośrodku \(\displaystyle{ v=1540\frac{m}{s}}\)) wynosi okolo:
a)\(\displaystyle{ 340 m/s}\)
b) \(\displaystyle{ 1.523 m/s}\)
c)\(\displaystyle{ 193 m/s}\)
d)\(\displaystyle{ 0,152 m/s}\)
e) \(\displaystyle{ 1540 m/s}\)

porosze o pomoc
przede wsztstkim interesuje mnei jak w ogole zaczac liczyc te zadanie
ODPOWIEDZ