Zad 1
Masa 4 kg przymocowana do dolnego końca pionowej sprężyny o stałej sprężystości \(\displaystyle{ 20N/m}\) oscyluje z okresem \(\displaystyle{ 10s}\). Znajdź:
(a)okres drgań własnych
(b)stałą tłumienia
(c)logarytmiczny dekrement tłumienia
Zad 2
Równanie ruchu dla wymuszonych oscylacji ma postać \(\displaystyle{ 2 \frac{d^{2} x}{dt^{2}} + 1,5\frac{dx}{dt}+40x = 12\cos4t}\)
Znajdź:
(a)amplitude
(b)opóźnienie fazowe
(c)współczynnik \(\displaystyle{ Q}\)
(d)moc rozproszoną
Zad 3
Oscylator tłumiony ma częstotliwość, która stanowi \(\displaystyle{ 9/10}\) jego częstotliwości drgań własnych. W jakim stopniu zmniejsza jego amplituda w każdym cyklu?
Drgania tłumione i wymuszone
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 31 mar 2021, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 22
Drgania tłumione i wymuszone
Ostatnio zmieniony 5 maja 2021, o 12:37 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
Powód: Niepoprawny kod LaTeX-a, zapoznaj sie z instrukcją https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=28951
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Re: Drgania tłumione i wymuszone
Zadanie 1
Oscylator tłumiony - ogólna postać równania drgań tłumionych..
Obliczenie wielkości a), b, c).
Zadanie 2
Rozwiązanie równania różniczkowego.
Obliczenie wielkości a), b, c), d).
Zadanie 3
Podobnie jak zadanie 1.
Oscylator tłumiony - ogólna postać równania drgań tłumionych..
Obliczenie wielkości a), b, c).
Zadanie 2
Rozwiązanie równania różniczkowego.
Obliczenie wielkości a), b, c), d).
Zadanie 3
Podobnie jak zadanie 1.