Pomógłby ktoś w zadaniu z drgań, z góry dziękuje:
Stwierdzono, że wahadło matematyczne o długości \(\displaystyle{ 1,5 m}\)
wykonuje \(\displaystyle{ 72}\) cykle drgań w czasie \(\displaystyle{ 180 s}\). Wyznacz przyspieszenie
ziemskie \(\displaystyle{ g}\) w miejscu, w którym wykonano to doświadczenie.
Zadanie dragania
Zadanie dragania
Ostatnio zmieniony 4 sty 2021, o 20:03 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
-
- Użytkownik
- Posty: 7917
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Zadanie dragania
Ze wzoru na okres drgań wahadła matematycznego:
\(\displaystyle{ T = \frac{t}{n} = 2\pi\sqrt{\frac{l}{g}} }\)
wyznaczamy wartość przyśpieszenia ziemskiego \(\displaystyle{ g }\)
\(\displaystyle{ g = \frac{ 4\pi \cdot n^2 \cdot l}{t^2}. }\)
\(\displaystyle{ g= ...}\)
\(\displaystyle{ T = \frac{t}{n} = 2\pi\sqrt{\frac{l}{g}} }\)
wyznaczamy wartość przyśpieszenia ziemskiego \(\displaystyle{ g }\)
\(\displaystyle{ g = \frac{ 4\pi \cdot n^2 \cdot l}{t^2}. }\)
\(\displaystyle{ g= ...}\)