wahadło matematyczne
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
wahadło matematyczne
Jak obliczyć amplitudę kątową nieprzekraczającej trzech stopni w wahadle matematycznym kiedy długość nitki jest równa 41 cm mi wyszło nieco więcej niż 2cm ale nie wiem czy to jest poprawny wynik?
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: wahadło matematyczne
W pliku opisującym doświadczenie mamy: przed wykonaniem pomiaru oblicz amplitudę A
drgań jako iloczyn długości l nitki i kata 3 stopnie przeliczonego na miarę łukową
. \(\displaystyle{ l=41 cm}\)
\(\displaystyle{ 3^0= \frac{3}{360} \cdot 2 \pi =0,052(3) }\)
\(\displaystyle{ 41 \cdot 0,052(3)=2,145(6)cm}\)
drgań jako iloczyn długości l nitki i kata 3 stopnie przeliczonego na miarę łukową
. \(\displaystyle{ l=41 cm}\)
\(\displaystyle{ 3^0= \frac{3}{360} \cdot 2 \pi =0,052(3) }\)
\(\displaystyle{ 41 \cdot 0,052(3)=2,145(6)cm}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: wahadło matematyczne
Dlaczego \(\displaystyle{ (3) }\) jest w okresie, skoro wynikiem działania jest wartość \(\displaystyle{ 0,052360 }\)
OCTAVE
Dlaczego \(\displaystyle{ (6) }\) jest w okresie skoro wynikiem mnożenia jest wartość
Dodano po 1 minucie 41 sekundach:
Wystarczy zaokrąglenie do \(\displaystyle{ A = 2,1 \ \ cm.}\)
OCTAVE
Kod: Zaznacz cały
>>2*pi/120
ans = 0.052360
Kod: Zaznacz cały
>> 0.0524*41
ans = 2.1484
Wystarczy zaokrąglenie do \(\displaystyle{ A = 2,1 \ \ cm.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 169
- Rejestracja: 13 lis 2016, o 23:28
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fsadsef
- Podziękował: 61 razy
Re: wahadło matematyczne
Mi wyszło tak na kalkulatorze
Dodano po 2 godzinach 48 minutach 38 sekundach:
Chyba to też jest dobra odpowiedź
Dodano po 2 godzinach 48 minutach 38 sekundach:
Chyba to też jest dobra odpowiedź
-
- Użytkownik
- Posty: 6882
- Rejestracja: 7 gru 2010, o 16:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Staszów
- Podziękował: 50 razy
- Pomógł: 1112 razy
Re: wahadło matematyczne
Zauważając, że dla małych kątów \(\displaystyle{ \sin \theta \approx \theta}\) oraz to,
że amplituda \(\displaystyle{ A = l \sin \theta \approx \theta l}\) i to, że dla amplitudy \(\displaystyle{ 3^o}\) mierzonej miarą kątową (\(\displaystyle{ \theta^o}\))
amplituda \(\displaystyle{ A }\) dla tego kąta przy tych przybliżeniach równa jest \(\displaystyle{ A \approx \frac{3^o \cdot 2 \pi }{360^o} \cdot 41 }\) cm
co po wykonaniu działań daje wynik: \(\displaystyle{ A= \frac{41 }{60 } \pi }\).
że amplituda \(\displaystyle{ A = l \sin \theta \approx \theta l}\) i to, że dla amplitudy \(\displaystyle{ 3^o}\) mierzonej miarą kątową (\(\displaystyle{ \theta^o}\))
amplituda \(\displaystyle{ A }\) dla tego kąta przy tych przybliżeniach równa jest \(\displaystyle{ A \approx \frac{3^o \cdot 2 \pi }{360^o} \cdot 41 }\) cm
co po wykonaniu działań daje wynik: \(\displaystyle{ A= \frac{41 }{60 } \pi }\).