Ruch falowy

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
rebellious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 cze 2020, o 16:26
Płeć: Kobieta
wiek: 22

Ruch falowy

Post autor: rebellious »

Dzień dobry, czy wie ktoś jak zrobić to zadanie?

Fala akustyczna o częstotliwości \(\displaystyle{ f = 1000 Hz}\) i amplitudzie \(\displaystyle{ A = 2 μm}\) propaguje się w powietrzu o temperaturze \(\displaystyle{ T = 300 K}\), masie kilomolowej \(\displaystyle{ u = 29 kg/kmol}\) i ciśnieniu \(\displaystyle{ p = 105 Pa}\). Oblicz poziom natężenia tej fali.
Ostatnio zmieniony 7 cze 2020, o 19:48 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Ruch falowy

Post autor: korki_fizyka »

Potrzebna jest odległość od źródła fali.
rebellious
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 7 cze 2020, o 16:26
Płeć: Kobieta
wiek: 22

Re: Ruch falowy

Post autor: rebellious »

korki_fizyka pisze: 7 cze 2020, o 19:01 Potrzebna jest odległość od źródła fali.
Niestety nie mam :/ Czy da się to zrobić bez tego?
korki_fizyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 656
Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 74 razy

Re: Ruch falowy

Post autor: korki_fizyka »

Możesz przyjąć, że jest to fala płaska \(\displaystyle{ I = \frac{P}{S}=2\pi^2f^2A^2v\rho}\)
prędkość dźwięku w gazach \(\displaystyle{ v = \sqrt{ \frac{\kappa RT}{\mu} } }\)
a poziom natężenia \(\displaystyle{ \beta = 10\log \frac{I}{I_o} }\), \(\displaystyle{ I_o = 10^{-12}\ \frac{W}{m^2} }\).
Ostatnio zmieniony 7 cze 2020, o 23:16 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
ODPOWIEDZ