Skoczek na bungee.

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
ola7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 10 lis 2018, o 11:02
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy

Skoczek na bungee.

Post autor: ola7 »

Skoczek o masie \(\displaystyle{ 65kg}\) wykonuje skok bungee. Nierozciągnięta lina ma długość \(\displaystyle{ 11m}\). Skoczek po oderwaniu się od pomostu spada w dół i po przebyciu \(\displaystyle{ 36m}\) zaczyna być wciągany do góry. Taki skok składa się ze swobodnego spadku z wysokości \(\displaystyle{ 11m}\), a następnie przez \(\displaystyle{ 25m}\) skoczek jest hamowany przez rozciągająca się linę. Jeśli wartość siły z jaką lina działa na ciało jest proporcjonalna do jej wydłużenia, to ten fragment skoku można uważać za ruch harmoniczny. Jaka jest amplituda drgań skoczka?
W jakim czasie skoczek przebywa odległość od najniższego punktu skoku do miejsca, w którym wypadkowa sił jest równa zeru?

Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 19 maja 2019, o 19:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wartości wielkości fizycznych zapisujemy z użyciem LateXa.
janusz47
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7917
Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 1671 razy

Skoczek na bungee.

Post autor: janusz47 »

Dane

\(\displaystyle{ m = 65 kg}\)

\(\displaystyle{ l = 11 m}\)

\(\displaystyle{ h = 36 m}\)

\(\displaystyle{ y = 25 m}\)

\(\displaystyle{ g = 10 \frac{m}{s^2}}\)

Obliczyć

\(\displaystyle{ t}\) - czas spadku swobodnego

\(\displaystyle{ k}\) - współczynnik sprężystości liny

\(\displaystyle{ y_{0}}\) - głębokość skoku, w którym wypadkowa sił jest równa zeru

\(\displaystyle{ A}\) - amplituda drgań skoczka

Analiza zadania

Skoczek w pierwszej fazie skoku spada swobodnie, przebywając drogę \(\displaystyle{ l = 11 m,}\) gdy lina nie rozciąga się. W drugiej fazie lotu, na skoczka oprócz siły ciężkości zaczyna działać siła sprężystości rozciągającej się liny. Ruch skoczka staje się ruchem opóźnionym- niejednostajnym, aż do momentu osiągnięcia najniższego położenia \(\displaystyle{ 36 m.}\) W tej fazie ruchu mija miejsce \(\displaystyle{ y_{0},}\)
w którym wypadkowa sił jest równa zeru. Miejsce to jest położeniem, wokół którego odbywają się drgania ruchu skoczka. Następnie porusza się w górę ruchem niejednostajnie przyśpieszonym, ponownie osiągając miejsce, w którym wypadkowa sił jest równa zeru. Gdy znajdzie się w odległości \(\displaystyle{ l = 11m}\) od miejsca zeskoku, linka przestaje być naprężoną, ale skoczek – przy założeniu zachowania energii – podnosi się do miejsca ruchem opóźnionym, z którego rozpoczął skok bungee Opisany cykl ruchu skoczka powtarza się.



Rozwiązanie

Czas swobodnego spadku

\(\displaystyle{ l = \frac{1}{2}gt^2}\)

\(\displaystyle{ t = \sqrt{\frac{2l}{g}}}\)

\(\displaystyle{ t = \sqrt{\frac{2\cdot 11}{10}} = 1,48 s.}\)

Współczynnik sprężystości liny

Z zasady zachowania energii

\(\displaystyle{ -m\cdot g \cdot h + \frac{1}{2}\cdot k \cdot y^2 = 0}\)

\(\displaystyle{ k = \frac{2\cdot m \cdot g \cdot h}{y^2}}\)

\(\displaystyle{ k = \frac{2\cdot 65 \cdot 10 \cdot 36}{25^2} = 74, 88 \frac{N}{m}}\)

Głębokość, na której wypadkowa siła jest równa się zeru

\(\displaystyle{ m\cdot g = k \cdot y_{r}}\)

\(\displaystyle{ y_{r} = \frac{m\cdot g}{k}}\)

\(\displaystyle{ y_{r} = \frac{65\cdot 10}{74,88} = 8,68 m}\)

\(\displaystyle{ y_{0} = (11 + 8,68 )m = 19, 68 m.}\)

Amplituda drgań skoczka

\(\displaystyle{ A = h - y_{0}}\)

\(\displaystyle{ A = (36 - 19,68 )m = 16, 32 m.}\)
ODPOWIEDZ