Witam,
Mam do opracowania zadanie z akustyki dotyczące równoważne poziomu dźwięku \(\displaystyle{ A}\). Mam obliczyć hałas jaki występuje w danym miejscu w odniesieniu do \(\displaystyle{ 8 h}\). Czas pracy maszyny, która jest źródłem hałasu wynosi \(\displaystyle{ 3,5 h}\), zmierzona wartość równoważnego poziomu dźwięku tej maszyny wynosi \(\displaystyle{ 50,0 dB}\). Zasada obliczania jest taka, że na początku oblicza się wpływ tła akustycznego ( ustalone na \(\displaystyle{ 41 dB}\)) mierzonego dźwięku wg. wzoru \(\displaystyle{ L_{1-2}=10\log \left(10 ^{0,1 \cdot l_1}- 10^{0,1 \cdot l_2}\right)}\), gdzie \(\displaystyle{ L_{1}=50,0 dB}\), a \(\displaystyle{ L_{2}=41,0 dB}\). Uzyskany wynik przelicza się na czas \(\displaystyle{ 3,5 h}\) wg. wzoru \(\displaystyle{ L_{Aeq}=10\log \frac{1}{8} \left[ \sum^{n}_{i=1}3,5 \cdot 10^{0,1} \cdot L_{1-2}\right]}\) . Niby wszystko ok, ale co robimy z pozostałymi \(\displaystyle{ 4,5 h}\), jeżeli to jest samo tło ? Czy uwzględnić to jakoś w obliczeniach?
Pozdrawiam i liczę na owocną dyskusję
Akustyka- Równoważny poziom dźwięku za czas oceny 8 h
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 10:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
Akustyka- Równoważny poziom dźwięku za czas oceny 8 h
Ostatnio zmieniony 16 kwie 2019, o 10:28 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Symbol mnożenia to \cdot. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.