Witam serdecznie, mam problem z częścią ćwiczenia laboratoryjnego na temat wyznaczenia błędu okresu drgań (wynikającego z niego przyspieszenia ziemskiego) wahadła matematycznego oraz rewersyjnego.
Do przeprowadzenia eksperymentu użyto w pierwszym przypadku wahadła matematycznego, jego nić zmierzono za pomocą miarki oraz fotokomórki ze stoperem. Długość wahadła była stała, przeprowadzono 5 prób. W drugim przypadku było to wahadło rewersyjne (akurat udało się tak ustawić, że okresy w obu ustawieniach wyszły identyczne).
Urządzenie mierzyło czas do 3 cyfry po przecinku.
Moim zadaniem jest obliczyć \(\displaystyle{ \Deltag}\)metodą pochodnej logarytmicznej lub różniczki zupełnej
oraz \(\displaystyle{ \DeltaTi= \frac{\Delta(nTi)}{n}= \frac{\Delta ti}{n}}\)
Proszę o pomoc
Błąd okresu drgań wahadła oraz przyspieszenia ziemskiego
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy
Błąd okresu drgań wahadła oraz przyspieszenia ziemskiego
co obliczyc ? Przypuszczam, że błąd przyspieszenia ziemskiegokumanex pisze:..
Moim zadaniem jest obliczyć \(\displaystyle{ \Deltag}\)metodą pochodnej logarytmicznej lub różniczki zupełnej
oraz \(\displaystyle{ \DeltaTi= \frac{\Delta(nTi)}{n}= \frac{\Delta ti}{n}}\)
Proszę o pomoc
\(\displaystyle{ \frac{\Delta g}{g}= 2\frac{\Delta T}{T}+ \frac{\Delta L}{L}}\)
Ten problem jest szczegółowo omawiany w wielu podręcznikach do ćwiczeń laboratoryjnych, choćby u Dryńskiego.