Czy może ktoś sprawdzić, czy dobrze obliczam to zadanie:
Oblicz, jaką część amplitudy drgań harmonicznych o okresie \(\displaystyle{ T=0,6s}\) stanowi wychylenie z położenia równowagi przy którym prędkość drgań jest równa połowie prędkości największej.
\(\displaystyle{ \frac{A}{x} = \frac{A}{A\sin \omega t}= \frac{1}{\sin ( \frac{2\pi}{T} \cdot \frac{T}{6} )} = \frac{1}{\sin \frac{\pi}{3} } = \frac{2 \sqrt{3} }{3}.}\)
Czas obliczyłem z zależności:
\(\displaystyle{ v _{x}= \frac{1}{2}v _{mav} \\
\omega A\cos \omega t= \frac{1}{2} \omega A \\
\cos \omega t= \frac{1}{2} \\
\frac{2\pi}{T} \cdot t= \frac{\pi}{3} \\
t= \frac{1}{6} T}\)
amplituda drgań harmonicznych
-
- Użytkownik
- Posty: 111
- Rejestracja: 21 cze 2007, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczebrzeszyn
- Podziękował: 19 razy
- Pomógł: 14 razy
amplituda drgań harmonicznych
Ostatnio zmieniony 20 sty 2019, o 20:42 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
Powód: Poprawa wiadomości. Punkt 2.7 instrukcji LaTeX-a. Funkcje matematyczne należy zapisywać: sinus - \sin, logarytm - \log, logarytm naturalny - \ln itd.
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 17 lut 2016, o 21:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 74 razy