Zegar wahadłowy umieszczono w windzie, która porusza się w dół ruchem jednostajnie przyspieszonym z \(\displaystyle{ a=\frac{1}{4}g}\). Wyznacz stosunek okresu drgań wahadła w windzie poruszającej się ruchem jednostajnym do okresu drgań wahadła w windzie poruszającej się w dół ruchem jednostajnie przyspieszonym.
W układzie nieinercjalnym wiem jak rozwiązać to zadanie, lecz chciałbym zrobić to zadanie w układzie inercjalnym i napotykam na problem.
Wyznacz stosunek okresu drgań wahadła w windzie...
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Re: Wyznacz stosunek okresu drgań wahadła w windzie...
Rysunek windy z zegarem.
Narysuj i opisz siły działające na kulkę (dysk) wahadła odchyloną (odchylonego) od położenia równowagi.
Ułóż równania, wynikające z równań dynamiki Newtona z punktu widzenia obserwatora, znajdującego się poza budynkiem, odpowiednio dla ruchu jednostajnego i jednostajnie przyśpieszonego windy w dół.
Wyznacz z tych równań okresy wahań wahadła odpowiednio \(\displaystyle{ T_{1}, T_{2}.}\)
Oblicz iloraz \(\displaystyle{ \frac{T_{1}}{T_{2}}.}\)
Narysuj i opisz siły działające na kulkę (dysk) wahadła odchyloną (odchylonego) od położenia równowagi.
Ułóż równania, wynikające z równań dynamiki Newtona z punktu widzenia obserwatora, znajdującego się poza budynkiem, odpowiednio dla ruchu jednostajnego i jednostajnie przyśpieszonego windy w dół.
Wyznacz z tych równań okresy wahań wahadła odpowiednio \(\displaystyle{ T_{1}, T_{2}.}\)
Oblicz iloraz \(\displaystyle{ \frac{T_{1}}{T_{2}}.}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 318
- Rejestracja: 18 paź 2015, o 17:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 265 razy
- Pomógł: 1 raz
Re: Wyznacz stosunek okresu drgań wahadła w windzie...
Dziękuję za odpowiedź, wstałem rano i od razu wszystko stało się dla mnie jasne, wczoraj miałem jakąś blokadę i nie mogłem sobie tego wyobrazić.