Teoria drgań - sprężyna i podpora przegubowa

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
marex39
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 20 lis 2014, o 22:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Teoria drgań - sprężyna i podpora przegubowa

Post autor: marex39 »

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów!

Mam problem z zadaniem z fizyki, a konkretnie z teorii drgań. Treść brzmi następująco:

Niewielki pręt o długości l z umocowaną na końcu masą m jest zamocowany w stałej podporze przegubowej. Z prętem jest
połączona sprężyna o sztywności \(\displaystyle{ k}\) oraz tłumik wiskotyczny o współczynniku proporcjonalności między siłą a prędkością
wynoszącym \(\displaystyle{ c}\). W położeniu równowagi pręt ma pozycją poziomą. Znaleźć równanie ruchu pręta przy założeniu małych
drgań, jeżeli \(\displaystyle{ t=0}\), \(\displaystyle{ \phi=0}\), \(\displaystyle{ \phi' = \omega_{1}}\)

Rozpatrujemy dwa przypadki:

1) \(\displaystyle{ k_{1} = \frac{3mg}{l}}\)

2) \(\displaystyle{ k_{2} = \frac{5mg}{l}}\)

Proszę o pomoc w przedstawieniu obliczenia krok po kroku, ponieważ
to nowy przedmiot, z którym dopiero zaczynam swoją przygodę

Poniżej zamieszczam obrazek do treści.

Pozdrawiam serdecznie!

Ostatnio zmieniony 25 sty 2016, o 20:13 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Fi uzyskujemy pisząc \phi lub \varphi.
ODPOWIEDZ