Częstość i długość dźwięku struny w powietrzu

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
Awatar użytkownika
BelAir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 28 lis 2014, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy

Częstość i długość dźwięku struny w powietrzu

Post autor: BelAir »

Umocowana dwustronnie struna skrzypiec o długości \(\displaystyle{ 0,15 m}\) wydaje ton podstawowy. Prędkość dźwięku w strunie to \(\displaystyle{ 250 m/s}\), a w powietrzu to \(\displaystyle{ 332 m/s}\). Oblicz
częstość i długość rozchodzącego się dźwięku w strunie i w powietrzu.
Ze wzoru na częstotliwość obliczyłem \(\displaystyle{ f= \frac{v}{2L}= \frac{250}{0,3}=833 Hz}\) i teraz zastanawiam się czy mogę tak samo obliczyć częstość w powietrzu? We wzorze jest podkreślone, że \(\displaystyle{ v}\) to prędkość w strunie.. Ponadto nie wiem, z jakiego wzoru skorzystać, aby obliczyć długość (?) tych dźwięków. Bardzo proszę o pomoc.
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 708
Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toronto
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 73 razy

Częstość i długość dźwięku struny w powietrzu

Post autor: daras170 »

Naprawdę nie ma tego wzoru w podręczniku ? Długość fali to jej droga w ruchu jednostajnym-ten wzór chyba znasz a częstość fali się nie zmieni.
Ostatnio zmieniony 21 sty 2016, o 19:49 przez daras170, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
BelAir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 28 lis 2014, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 17 razy

Częstość i długość dźwięku struny w powietrzu

Post autor: BelAir »

Długość fali i długość rozchodzenia dźwięku to to samo? Przecież jak skorzystam ze wzoru na długość fali \(\displaystyle{ \frac{v}{f}}\) to będę miał znowu \(\displaystyle{ 0,3 m}\) :O
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 708
Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toronto
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 73 razy

Częstość i długość dźwięku struny w powietrzu

Post autor: daras170 »

tomekdan pisze:Długość fali i długość rozchodzenia dźwięku to to samo?
Ciekawe na jakiej podstawie wyciągnąłeś taki wniosek ? I wytłumacz co rozumiesz "długość rozchodzenia się dźwięku ? Przecież prędkości rozchodzenia się fali są różne, to i długości będę różne.
ODPOWIEDZ