Okres drgań kuli, fala poprzeczna.
- BelAir
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 28 lis 2014, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
Okres drgań kuli, fala poprzeczna.
Dzień dobry!
Przychodzę dziś z prośbą o pomoc z dwoma ostatnimi zadaniami z list na fizykę. Zbliża się sesja, natłok pracy jest ogromny, więc ciężko mi będzie teraz szukać rozwiązań w książkach i publikacjach. Będę więc wdzięczny za rzeczowe wskazówki
1. Pod poziomą poprzeczką w punktach \(\displaystyle{ O}\) podwieszono kulę i sferę o jednakowych
masach \(\displaystyle{ m}\) i promieniach \(\displaystyle{ R}\). Kula i sfera mogą wykonywać małe drgania będąc podwieszone w punktach \(\displaystyle{ O}\). Wyznacz okresy małych drgań tych brył.
2. Fala poprzeczna biegnąca w sznurze ma postać (w SI) \(\displaystyle{ y \left( x,t \right) = 0,35 \cdot \sin \left( 10 \pi t − 6 \pi x + \frac{ \pi }{4} \right)}\). Ile wynosi prędkość \(\displaystyle{ c}\) i jaki jest kierunek rozchodzenia się tej fali? Jakie jest wychylenie punktów ośrodka dla \(\displaystyle{ t = 0}\) i
\(\displaystyle{ x = 0,1 m}\)? Ile wynosi długość i częstotliwość tej fali? Ile wynosi maksymalna wartość prędkości poprzecznej?
3.
Prędkość dźwięku w powietrzu w przybliżeniu wynosi \(\displaystyle{ c = 332 \frac{m}{s}}\). Źródłem dźwięku o częstotliwości \(\displaystyle{ 850 Hz}\)
jest syrena wozu policyjnego. Wóz porusza się z prędkością \(\displaystyle{ 30 \frac{m}{s}}\). Za wozem jadą dwa samochody: jeden w
tym samym kierunku z prędkością \(\displaystyle{ 20\frac{m}{s}}\), a drugi w przeciwnym kierunku z prędkością \(\displaystyle{ 30\frac{m}{s}}\). Jakie częstości fal słyszą pasażerowie samochodów?
Przychodzę dziś z prośbą o pomoc z dwoma ostatnimi zadaniami z list na fizykę. Zbliża się sesja, natłok pracy jest ogromny, więc ciężko mi będzie teraz szukać rozwiązań w książkach i publikacjach. Będę więc wdzięczny za rzeczowe wskazówki
1. Pod poziomą poprzeczką w punktach \(\displaystyle{ O}\) podwieszono kulę i sferę o jednakowych
masach \(\displaystyle{ m}\) i promieniach \(\displaystyle{ R}\). Kula i sfera mogą wykonywać małe drgania będąc podwieszone w punktach \(\displaystyle{ O}\). Wyznacz okresy małych drgań tych brył.
2. Fala poprzeczna biegnąca w sznurze ma postać (w SI) \(\displaystyle{ y \left( x,t \right) = 0,35 \cdot \sin \left( 10 \pi t − 6 \pi x + \frac{ \pi }{4} \right)}\). Ile wynosi prędkość \(\displaystyle{ c}\) i jaki jest kierunek rozchodzenia się tej fali? Jakie jest wychylenie punktów ośrodka dla \(\displaystyle{ t = 0}\) i
\(\displaystyle{ x = 0,1 m}\)? Ile wynosi długość i częstotliwość tej fali? Ile wynosi maksymalna wartość prędkości poprzecznej?
3.
Prędkość dźwięku w powietrzu w przybliżeniu wynosi \(\displaystyle{ c = 332 \frac{m}{s}}\). Źródłem dźwięku o częstotliwości \(\displaystyle{ 850 Hz}\)
jest syrena wozu policyjnego. Wóz porusza się z prędkością \(\displaystyle{ 30 \frac{m}{s}}\). Za wozem jadą dwa samochody: jeden w
tym samym kierunku z prędkością \(\displaystyle{ 20\frac{m}{s}}\), a drugi w przeciwnym kierunku z prędkością \(\displaystyle{ 30\frac{m}{s}}\). Jakie częstości fal słyszą pasażerowie samochodów?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2016, o 18:36 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 708
- Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toronto
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 73 razy
Okres drgań kuli, fala poprzeczna.
Poraziła mnie twoja szczerość, a co robiłeś przez cały semestrtomekdan pisze: Zbliża się sesja, natłok pracy jest ogromny, więc ciężko mi będzie teraz szukać rozwiązań w książkach i publikacjach.
1. Z twierdzenia Steinera wyznacz momenty bezwładności brył względem podanej osi obrotu. Potem podstaw go do wzoru na okres drgań wahadła fizycznego.
2. Zróżniczkuj a dowiesz się jaka jest prędkość. Ekstremalna wartość otrzymanej funkcji będzie maksymalną prędkością. Podstaw podane x i t do wzoru y(x,t) a dowiesz się jakie jest wychylenie.
3. Wystarczy podstawić do wzoru na efekt Dooplera uwzględniając zbliżanie lub oddalanie się źródła dźwięku lub obserwatora.
- BelAir
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 28 lis 2014, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
Okres drgań kuli, fala poprzeczna.
Robiłem poprzednie listy zadań oczywiście. Ta jest ostatnia i niestety tak się złożyło, że nie zdążymy tych zagadnień opracować na ćwiczeniach, więc mam tylko wzory z wykładudaras170 pisze:Poraziła mnie twoja szczerość, a co robiłeś przez cały semestr .
- BelAir
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 28 lis 2014, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
Okres drgań kuli, fala poprzeczna.
Nie byłem w mat-fizie. Z rad oczywiście skorzystam i za nie dziękuję. Tłumaczę się po prostu z komentarza który Pan dodał na początku swojego posta.daras170 pisze:A podręcznika żadnego nie masz ? To są zadania na poziomie szkoły średniej. Skorzystaj ze wskazówek, które podałem.
-
- Użytkownik
- Posty: 708
- Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toronto
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 73 razy
Okres drgań kuli, fala poprzeczna.
To jest program szkoły średniej ogólnokształcącej zresztą wystarczy zerknąć do któregokolwiek podręcznika czy Wikipedii.
- BelAir
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 28 lis 2014, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
Okres drgań kuli, fala poprzeczna.
Mam jeszcze tylko pytanie odnośnie drugiego. Po czym rozpoznać kierunek rozchodzenia się fali?