Cześć! Próbuje zrozumieć drgania harmoniczne a w zasadzie chcę nauczyć się drgań tłumionych. Nie rozumiem skąd bierze się przekształcenie wzoru:
\(\displaystyle{ -kx = am}\)
na wzór:
\(\displaystyle{ \frac{d ^{2}x }{dt ^{2} } + \frac{k}{m}x = 0}\)
Słabo tak trochę potknąć się na samym początku no ale cóż.. fizyka nigdy nie była moją mocną stroną niestety.. ;(
Przekształcenie -kx = ma
- SharpShooter
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 cze 2014, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 6 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Przekształcenie -kx = ma
Podzielono równanie obustronnie przez \(\displaystyle{ m}\)
przeniesiono wszystko na jedną stronę
i skorzystano z tego, że \(\displaystyle{ a=\frac{d^2x}{dt^2}}\)
przeniesiono wszystko na jedną stronę
i skorzystano z tego, że \(\displaystyle{ a=\frac{d^2x}{dt^2}}\)
- SharpShooter
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 20 cze 2014, o 21:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 6 razy