Oblicz długość fali promieniowania X odbitego od powierzchni grafitu w doświadczeniu Comptona, jeśli długość fali promieniowania padającego na powierzchnię grafitu wynosi \(\displaystyle{ 0.0102 nm}\) a kąt pomiędzy promieniowaniem padającym a odbitym wynosi \(\displaystyle{ 29^\circ}\). Wynik podaj w nm.
\(\displaystyle{ \lambda_{1}= 0,0102nm = 1,2 \cdot 10^{-13}m}\)
\(\displaystyle{ \lambda_{c} = 2,426 \cdot 10^{-13}m}\)
\(\displaystyle{ \lambda_{1}-\lambda_{2}=\lambda_{c}(1-\cos48)}\)
Po podstawieniu i wyliczeniu wychodzi mi wynik ujemny.. \(\displaystyle{ -0,02306nm}\) ...
Proszę o pomoc
Długość fali promieniowania X
Długość fali promieniowania X
Ostatnio zmieniony 6 lis 2015, o 05:22 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Długość fali promieniowania X
Po prostu błąd przy przepisywaniuSlotaWoj pisze:A skąd wzięło się to 48 przy cosinusie?
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Długość fali promieniowania X
Mnie, niezależnie od tego czy jest \(\displaystyle{ \cos29^\circ}\) czy \(\displaystyle{ \cos48^\circ}\) wychodzi dodatni wynik, Więc popełniłaś błąd w obliczeniach. Tak po prostu.