Amplituda fali wypadkowej,efekt Dopplera

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
zjm2014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Amplituda fali wypadkowej,efekt Dopplera

Post autor: zjm2014 »

Czesc wszystkim.

Mam problem z trzema zadaniami.

W pierwszym nie jestem pewien odpowiedzi.
W drugim tym bardziej nie jestem pewien.
Trzeciego nie potrafie ruszyć


1.

Jaka jest amplituda fali wypadkowej powstałej w wyniku nałożenia się dwóch fal
harmonicznych o takiej samej częstotliwości i amplitudach równych odpowiednio 1
cm i 2 cm jeżeli oscylacje różnią się w fazie o π /2 . Fale rozchodzą się w jednym
kierunku.

No więc tak, równania fal to mam :
\(\displaystyle{ f1 : 2Asin(kx - wt + \frac{ \pi }{2})}\)
\(\displaystyle{ f2 : Asin(kx - wt)}\)
Dodajac je chcialbym skorzystac ze wzoru :
\(\displaystyle{ sin \alpha + sin \beta = sin \frac{ \alpha + \beta }{2}cos \frac{ \alpha - \beta }{2}}\)

Chciałbym aby ktoś rzucił okiem na moje rozwiązanie, czy wszystko jest ok no i może komuś się kiedyś przyda.
f1 + f2 =
\(\displaystyle{ A( sin kx - wt + \frac{ \ \pi }{4} \cdot cos \frac{ \pi }{4} + sin(kx - wt + \frac{ \pi }{2}) ) = \frac{ \sqrt{2} }{2}A( sinkx-wt+ \frac{3 \pi }{8} \cdot cos \frac{- \pi }{4}) = \frac{1}{2}A(sinkx-wt+ \frac{3 \pi }{8})}\)


2.

Źródło dźwięku o częstotliwości 500 Hz oddala się od obserwatora w stronę pionowej
ściany, z prędkością 5 m/s.
a)Oblicz częstotliwość dźwięku odbieranego przez
obserwatora bezpośrednio ze źródła
b) z dźwięku odbitego od ściany.
c)Czy obserwator słyszy dudnienia? Prędkość dźwięku w powietrzu wynosi 330 m/s

a) Ze wzoru powiazanego z efektem dopplera : \(\displaystyle{ f' = f \cdot \frac{vd}{vd+vz} = 493 HZ}\)
b) Tutaj ten sam wzór tylko pytanie : Czy nalezy po prostu przyjac ze zderzenie jest idealnie sprezyste i po prostu jak predkosc byla "od" obserwatora to teraz ma byc "do" obserwatora?
c)Dudnienia beda slyszalnie gdy czestotliwosci tych dzwiekow beda zblizone.
Ale nigdzie nie znalazlem informacji jak bardzo maja byc zblizone?
Czy np gdy bedzie 493 HZ i 507 HZ to czy beda dudnienia? Jest na to jakis wzor?



3.Oblicz jakis jest współczynnik tłumienia \(\displaystyle{ \beta}\) ruchu harmonicznego jezeli jego amplituda maleje dwukrotnie w czasie t = 1min. Ile razy zmalala w tym czasie jego energia drgan?

Tego zupełnie nie ogarniam i byłbym wdzięczny gdyby ktoś wytłumaczył mi to jak najprościej.


Z góry dziękuje i pozdrawiam.
daras170
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 707
Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Toronto
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 73 razy

Amplituda fali wypadkowej,efekt Dopplera

Post autor: daras170 »

A może Tobie przyda się zapoznanie się z tym, co inni napisali nt. niecałe dwa miesiące temu ?
1. 391815.htm
2. falę odbitą od ściany potraktuj jak źródło o wyznaczonej częstotliwości , tym razem źródło jest nieruchome a obserwator ma prędkość dźwięku).
3.Dudnienie jest szczególnie wyraźnie słyszalne , gdy różnica częstości obu tonów
składowych wynosi około 10 Hz. Pisze o tym pierwsza lepsza wikipedia.
zjm2014
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 8 paź 2014, o 21:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Amplituda fali wypadkowej,efekt Dopplera

Post autor: zjm2014 »

Czyli w pierwszym mam błąd bo zamiast \(\displaystyle{ \frac{1}{2}A}\) ma być \(\displaystyle{ \sqrt{5}A}\)?
ODPOWIEDZ