Zegar wahadłowy przeniesiony z bieguna na równik

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
Awatar użytkownika
pi0tras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 1 raz

Zegar wahadłowy przeniesiony z bieguna na równik

Post autor: pi0tras »

Cześć wam, wiem, że na biegunie przyspieszenie ziemskie jest najmniejsze a na równiku największe, zegar wahadłowy przeniesiony z bieguna na równik będzię się późnił ?
Guzzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 52 razy

Zegar wahadłowy przeniesiony z bieguna na równik

Post autor: Guzzi »

Jeśli tak twierdzisz, to przeanalizuj zjawisko jeszcze raz. Jeśli założymy, że Ziemia jest kulą (ale wiemy, ze nie jest), to w każdym miejscu na Ziemi mamy tę samą wartość przyspieszenia jakie działa na każde ciało. Ziemia się jednak obraca. W związku z obrotem ziemi pojawia się siła odśrodkowa, która jest przeciwnie skierowana do siły grawitacji. Wobec tego wypadkowa siła działająca na ciało będzie różnicą wartości tych sił. Oczywiście siła odśrodkowa będzie istnieć we wszystkich punktach ziemi z wyjątkiem biegunów i będzie ona zależeć od szerokości geograficznej.

\(\displaystyle{ g\left( \phi\right)= \frac{GM}{ R^{2} }- \frac{4 \pi ^{2}R }{T ^{2} }\cos ^{2}\phi}\)

Na biegunach, gdy \(\displaystyle{ \phi= \frac{\pi}{2}}\) mamy:

\(\displaystyle{ g= \frac{GM}{ R^{2} }}\)

Na równiku, gdy \(\displaystyle{ \phi= 0}\) mamy:

\(\displaystyle{ g= \frac{GM}{ R^{2} }- \frac{4 \pi ^{2}R }{T ^{2} }}\)
Awatar użytkownika
pi0tras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 1 raz

Zegar wahadłowy przeniesiony z bieguna na równik

Post autor: pi0tras »

Czyli będzie się późnił czy nie ?

-- 29 sie 2015, o 09:33 --

Te pytanie mam w teście, możliwe odpowiedzi to:

a) będzie się spieszył bo g jest mniejsze (a jest przecież większe)

b) będzie chodził tak samo

c) spieszy się bo temperatura rośnie

d) opóźnia się

Jak dla mnie d) to jedyna słuszna odpowiedź -- 29 sie 2015, o 09:35 --Kurcze rózne strony rózne informację podają, gdzie przyspieszenie jest większe w końcu ? na biegunie czy na równiku ?
Guzzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 194
Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 9 razy
Pomógł: 52 razy

Zegar wahadłowy przeniesiony z bieguna na równik

Post autor: Guzzi »

Podałem Ci zależność przyspieszenia dla równika oraz dla bieguna. Odpowiedź na pytanie wynika wprost z podanych zależności. Zegar wahadłowy oczywiście będzie miał dłuższy okres drgań na równiku, ponieważ przyspieszenie ziemskie jest tam mniejsze.
Awatar użytkownika
pi0tras
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 283
Rejestracja: 7 lut 2011, o 16:41
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 1 raz

Zegar wahadłowy przeniesiony z bieguna na równik

Post autor: pi0tras »

Czyli będzie się późnił - będzie potrzebował wiecej czasu by minęła jedna sekunda na nim niż na tym na biegunie (zakładam, że po jednym okresie wbija jedna sekunda )
ODPOWIEDZ