\(\displaystyle{ G_1}\) i \(\displaystyle{ G_2}\) są podłączone do tego samego generatora sygnału harmonicznego (sinusoidalnego) o częstotliwości \(\displaystyle{ 2200\:Hz}\). Głośniki ustawiono w odległości \(\displaystyle{ 1,7\:m}\) od siebie, a mikrofon w punkcie \(\displaystyle{ B}\) – jak na rysunku. Zestaw znajduje się w powietrzu, w którym prędkość dźwięku wynosi \(\displaystyle{ 340\:\frac{m}{s}}\) . Głośniki i mikrofon są bardzo małe.
Gdy zwiększono odległość między głośnikami \(\displaystyle{ G_1}\) i \(\displaystyle{ G_2}\), odległość od punktu, w którym dźwięk jest wzmocniony, do najbliższego punktu, w którym jest osłabiony
a) zmalała
b) wzrosła
c) nie zmieniła się.
Mógłby ktoś powiedzieć dlaczego poprawna jest odpowiedź. a)?
Dwa głośniki Odległość między źródłami a długość fali
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Odległość między źródłami a długość fali
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2018, o 21:41 przez SlotaWoj, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Jednostki wielkości należy (z wyjątkami: ° i %) oddzielać od wartości odstępem.
Powód: Poprawa wiadomości. Jednostki wielkości należy (z wyjątkami: ° i %) oddzielać od wartości odstępem.
-
- Użytkownik
- Posty: 707
- Rejestracja: 24 mar 2014, o 19:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toronto
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 73 razy
Odległość między źródłami a długość fali
Z warunku wygaszenia : \(\displaystyle{ d\sin \alpha = (2n - 1) \frac{\lambda}{2}}\)
wyznaczysz \(\displaystyle{ \sin \alpha \approx \frac{1}{d}}\) więc jeśli d wzrośnie to kąt zmaleje.
Szanowny adminie w gorącej wodzie kąpany, nie poprawiaj mi postu w trakcie, gdy go edytuję, umiem używać TeXa.
———
A po co zapisujesz niedopracowany post, zamiast korzystać z przycisku Podgląd! SlotaWoj
wyznaczysz \(\displaystyle{ \sin \alpha \approx \frac{1}{d}}\) więc jeśli d wzrośnie to kąt zmaleje.
Szanowny adminie w gorącej wodzie kąpany, nie poprawiaj mi postu w trakcie, gdy go edytuję, umiem używać TeXa.
———
A po co zapisujesz niedopracowany post, zamiast korzystać z przycisku Podgląd! SlotaWoj
Ostatnio zmieniony 7 cze 2015, o 12:10 przez daras170, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 974
- Rejestracja: 21 wrz 2013, o 15:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 102 razy
Odległość między źródłami a długość fali
Czytałem i wiem na czym polega, znam te warunki, ale nie wiem jakie jest ich zastosowanie w tym zadaniu. Odległość od punktu, w którym dźwięk jest wzmocniony, do najbliższego punktu, w którym jest osłabiony to \(\displaystyle{ \frac{\lambda}{2}}\) . Więc innymi słowy muszę wykazać, że po zwiększeniu odległości między źródłami długość powstałej fali zmalała.
Odległość między źródłami a długość fali
To wzór na siatkę dyfrakcyjną. Dwa głośniki są tu jak dwie szczeliny siatki. Zwiększając odległość między szczelinami zmniejszamy kąty, pod jakimi będą widoczne prążki na ekranie, więc również zmniejszamy odległości między prążkami.daras170 pisze:Z warunku wygaszenia : \(\displaystyle{ d\sin \alpha = (2n - 1) \frac{\lambda}{2}}\)
wyznaczysz \(\displaystyle{ \sin \alpha \approx \frac{1}{d}}\) więc jeśli d wzrośnie to kąt zmaleje.