Prawo Hooka

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
pasjonatka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 90
Rejestracja: 2 kwie 2015, o 10:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Prawo Hooka

Post autor: pasjonatka »

Miedziany drut o długości początkowej \(\displaystyle{ 25m}\) i polu przekroju poprzecznego \(\displaystyle{ 0,3mm^{2}}\) rozciągnięto siłą \(\displaystyle{ 7N}\), wskutek czego wydłużył się o \(\displaystyle{ 0,58mm}\). Po zwiększeniu siły rozciągającej do \(\displaystyle{ 30N}\) drut zerwał się.
a)Oblicz naprężenie wewnętrzne i wydłużenie względne wywołane siłą \(\displaystyle{ 7N}\).
b)Oblicz moduł Younga dla miedzi przyjmując, że naprężenie wewnętrzne \(\displaystyle{ 23,3MPa}\) wywołuje wydłużenie względne \(\displaystyle{ 0,000233}\).
c)Oblicz granicę wytrzymałości miedzi.
SlotaWoj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4211
Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków PL
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 758 razy

Prawo Hooka

Post autor: SlotaWoj »

Oznaczenia:
  • \(\displaystyle{ F}\) – siła,
    \(\displaystyle{ S}\) – powierzchnia przekroju,
    \(\displaystyle{ \sigma}\) – naprężenie normalne (prostopadłe do płaszczyzny przekroju),
    \(\displaystyle{ E}\) – moduł Younga (sprężystości podłużnej),
    \(\displaystyle{ \Delta l}\) – wydłużenie bezwzględne,
    \(\displaystyle{ \epsilon}\) – wydłużenie względne.
Wzory:
  • \(\displaystyle{ \sigma=\frac{F}{S}\quad\quad\sigma=E\cdot\epsilon\quad\quad\Delta l=l\cdot\epsilon}\)
masz informacje nt. naprężenia zrywającego, a nt. statycznej próby rozciągania.
ODPOWIEDZ