Ruch drgający - okres ruchu

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
reaperdie
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 129
Rejestracja: 21 paź 2012, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska
Podziękował: 44 razy

Ruch drgający - okres ruchu

Post autor: reaperdie »

Piłęczka spada swobodnie z wysokości \(\displaystyle{ h = 1 m}\) na sprężyste podłoże i kilkakrotnie odbija się wykonując ruch drgający
a) uwzględniając siły działające na piłeczkę podczas ruchu, uzasadnij, dlaczego nie jest to ruch harmoniczny?

Wydaje mi się, że z powodu siły grawitacji która jest ciągle taka sama

b) Oblicz okres tego ruchu drgającego. Przyjmij \(\displaystyle{ g = 10 \frac{m}{s}}\)

Sądzę, że nie wystarczy do tego podstawienie wzoru \(\displaystyle{ T = 2 \pi \sqrt{\frac{l}{g}}}\)
ODPOWIEDZ