Fale, różnice faz pomiędzy punktami

Ruch drgający, wahadła i oscylatory. Ruch falowy i stowarzyszone z nim zjawiska. Zjawiska akustyczne.
malynowa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 64
Rejestracja: 30 mar 2008, o 13:33
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 14 razy

Fale, różnice faz pomiędzy punktami

Post autor: malynowa »

Fala o częstotliwości 100Hz rozchodzi się w ośrodku sprężystym z prędkością 300m/s. Ile wynosi różnica faz pomiędzy dwoma punktami ośrodka odległymi o 1m?

Przepraszam jeśli to nie ten dział
Interesuje mnie wzór, który pomógłby w rozwiązaniu zadanie.







Ps. już wszystko wiem. Jakby ktoś mial podobny problem:
pierw długość fali
\(\displaystyle{ x= \frac{v}{f} = \frac{300}{100} =3m}\)
później
\(\displaystyle{ y=2 \pi \frac{odległosc pktów}{długosc fali} =2 \pi \frac{1}{3} \approx 2,1rad}\)
ODPOWIEDZ