zegar wahadłowy o okresie drgań \(\displaystyle{ T=1[s]}\) wskazujący dokładny czas na poziomie morza, przeniesiono do schroniska na Śnieżce, które znajduje się na wysokości \(\displaystyle{ h=1600 m n.p.m.}\)
oblicz o ile zmieni się okres drgań wahadła na Śnieżce
zegar wahadłowy
- Gacuteek
- Użytkownik
- Posty: 1075
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 272 razy
zegar wahadłowy
g-przyspieszenie ziemskie na poziomie morza
\(\displaystyle{ m \cdot g=G \frac{M _{z} \cdot m}{r ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ g _{2} =G \frac{M _{z} }{(r+h) ^{2} }}\)
wylicz z tego \(\displaystyle{ g _{2}}\)
\(\displaystyle{ T=2\Pi \sqrt{ \frac{l}{g _{2} } }}\)
\(\displaystyle{ m \cdot g=G \frac{M _{z} \cdot m}{r ^{2} }}\)
\(\displaystyle{ g _{2} =G \frac{M _{z} }{(r+h) ^{2} }}\)
wylicz z tego \(\displaystyle{ g _{2}}\)
\(\displaystyle{ T=2\Pi \sqrt{ \frac{l}{g _{2} } }}\)