Transmitancja zastępcza układu

Arek189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 mar 2020, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 9 razy

Transmitancja zastępcza układu

Post autor: Arek189 »

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/1tqsTlg


Jest ktoś w stanie wyjaśnić mi krok po kroku jak policzyć transmitancje zastępczą układu
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: Janusz Tracz »

Wydaje mi się, że na \(\displaystyle{ 2}\) sumator wchodzi transmitancja \(\displaystyle{ \mathcal{G}_1(s)}\) (co jest oczywiste) oraz po prostu \(\displaystyle{ \mathbf{1}}\) bo pierwszy węzeł informacyjny możesz rozszczepić. Więc uważam, że na lini głównej sprzężenia zwrotnego jest zatem \(\displaystyle{ \mathcal{G}_1(s)+1}\) więc transmitancja zastępcza to

\(\displaystyle{ \mathcal{G}_{\text{z}}(s)= \frac{\mathcal{G}_1(s)+1}{1-\mathcal{G}_2(s)\left[ \mathcal{G}_1(s)+1 \right] } }\)

PS dawno się tym nie zajmowałem więc możliwe, że gdzieś zrobiłem jakiś głupi błąd.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: kerajs »

A może tak:

Sygnał wchodzący do \(\displaystyle{ G_1}\) nazwę \(\displaystyle{ A}\).
Lewy węzeł:
\(\displaystyle{ A=U+YG_2}\)
Prawy węzeł:
\(\displaystyle{ Y=U+AG_1}\)
Podstawiam A:
\(\displaystyle{ Y=U+(U+YG_2)G_1 \\
Y(1-G_1G_2)=U(1+G_1)\\
\frac{Y}{U}= \frac{1+G_1}{1-G_1G_2} }\)
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: Janusz Tracz »

Kerajs masz rację. Wiesz może dlaczego nie zadziałał tu standardowy wzór z pętlę sprzężenia zwrotnego? Nie można zwinąć tego dodatkowego sygnału \(\displaystyle{ U}\) i włączyć do w główną linię sprzężenia (robiąc na tej lini \(\displaystyle{ \mathcal{G}_1(s)+1}\))? No bo nasze wyniki różnią się jedynką w mianowniku jak się oprzeć na tym co piszę to powinna być (czyli prawdopodobnie błąd logiczny robię) ale jak to przeliczyłem tak jak Ty to faktycznie jej nie ma (i się zgadzam z Twoją wersją bo to jednak przeliczone).
Arek189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 mar 2020, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 9 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: Arek189 »

Dobra a czemu w liczniku mamy \(\displaystyle{ G_{1}}\) +1 ??
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8714
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 338 razy
Pomógł: 3434 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: kerajs »

Dopiszę pominięte elementarne przekształcenia

\(\displaystyle{ Y=U+(U+YG_2)G_1 }\)
\(\displaystyle{ Y=U+G_1U+YG_1G_2 \\
Y-YG_1G_2=U+G_1U }\)

\(\displaystyle{ Y(1-G_1G_2)=U(1+G_1) }\)
\(\displaystyle{ Y(1-G_1G_2)=U(1+G_1) \ \ \bigg|: U}\)
\(\displaystyle{ \frac{Y}{U} (1-G_1G_2)=1+G_1 \ \ \bigg|: (1-G_1G_2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{Y}{U}= \frac{1+G_1}{1-G_1G_2} }\)


PS
Janusz Tracz pisze: 1 kwie 2020, o 21:51 Nie można zwinąć tego dodatkowego sygnału \(\displaystyle{ U}\) i włączyć do w główną linię sprzężenia (robiąc na tej lini \(\displaystyle{ \mathcal{G}_1(s)+1}\))?
Owszem, nie można. Wzorek na dodatnie sprzężenie zwrotne który stosujesz został wyprowadzony dla układu bez dodatkowego sygnału i tylko dla takich układów może być stosowany.
Uważam, że niepotrzebnie zmusza się studentów do stosowania gotowych wzorów na sprzężenia zwrotne, gdyż ciut bardziej skomplikowany układ lub wprowadzenie sygnałów sterujących (tu ten dodatkowy U jest sygnałem autoregulacji) zmusza do powrotu do prostej i uniwersalnej metody rozpisywania sygnałów pośrednich.
Arek189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 mar 2020, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 9 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: Arek189 »

Dobra próbowałem to zrobić i wyszło mi tak jak dla Janusz Tracz czy to rozwiązanie kerajs jest na pewno dobrze??

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/oS2ZPF8


Dodano po 4 minutach 9 sekundach:
Dobra mam jeszcze jedno pytanie czy odpowiedź skokowa układu o transmitancji G(s)=\(\displaystyle{ \frac{5s}{(s+1)}}\)
wynosi h(t)=\(\displaystyle{ 5e^{-1t}}\) ???
Awatar użytkownika
Janusz Tracz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4120
Rejestracja: 13 sie 2016, o 15:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: hrubielowo
Podziękował: 82 razy
Pomógł: 1417 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: Janusz Tracz »

Dobra próbowałem to zrobić i wyszło mi tak jak dla Janusz Tracz czy to rozwiązanie kerajs jest na pewno dobrze??
Tak rozwiązanie kerajsa jest dobre bo jest przeliczone. Ja zastosowałem wzór (na pętlę sprzężenia zwrotnego) zresztą tak samo jak Ty teraz pokazujesz. Tylko, że było to nieuprawnione w tym miejscu:
Wzorek na dodatnie sprzężenie zwrotne który stosujesz został wyprowadzony dla układu bez dodatkowego sygnału i tylko dla takich układów może być stosowany.
A tu mamy sygnał dodatkowy \(\displaystyle{ U}\) z zewnątrz.
Dobra mam jeszcze jedno pytanie czy odpowiedź skokowa układu o transmitancji \(\displaystyle{ \mathcal{G}(s)= \frac{5s}{s+1} }\)wynosi \(\displaystyle{ h(t)=5e^{-t}}\) ?
Tak. Tu znowu opcje są dwie albo pomięta się wzorek na odpowiedź przy pobudzeniu jednostkowy tj.:

\(\displaystyle{ h(t)=\mathscr{L}^{-1}\left\{ \frac{\mathcal{G}(s)}{s} \right\} }\)

I po podstawieniu wychodzi, że

\(\displaystyle{ h(t)=\mathscr{L}^{-1}\left\{ \frac{ \frac{5s}{s+1} }{s} \right\} =\mathscr{L}^{-1}\left\{ \frac{5}{s+1} \right\} = 5e^{-t}}\)

albo przeliczamy to za każdym razem (co ja osobiście uważam, że lepsze rozwiązanie bo nie trzeba nic pamiętać). Wtedy z definicji piszemy, że:

\(\displaystyle{ \mathcal{G}(s)= \frac{\mathcal{H}(s)}{\mathcal{U}(s)} }\)

Zatem

\(\displaystyle{ \mathcal{H}(s)=\mathcal{U}(s) \cdot \mathcal{G}(s)}\)

A ponieważ pobudzenie jest skokiem to \(\displaystyle{ \mathcal{U}(s)= \frac{1}{s} }\) zatem

\(\displaystyle{ \mathcal{H}(s)= \frac{1}{s} \cdot \mathcal{G}(s) }\)

\(\displaystyle{ \mathcal{H}(s)= \frac{1}{s} \cdot \frac{5s}{s+1} =\frac{5}{s+1} }\)

Czyli

\(\displaystyle{ h(t)=\mathscr{L}^{-1}\left\{ \mathcal{H}(s) \right\} =\mathscr{L}^{-1}\left\{ \frac{5}{s+1} \right\} =5e^{-t} }\)
Arek189
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 21 mar 2020, o 17:09
Płeć: Mężczyzna
wiek: 22
Podziękował: 9 razy

Re: Transmitancja zastępcza układu

Post autor: Arek189 »

Okey dobra dzięki wielkie za pomoc
ODPOWIEDZ