Algebra Boole'a- minimalizacja funkcji

retleh10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 23 mar 2019, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Algebra Boole'a- minimalizacja funkcji

Post autor: retleh10 »

Zminimalizować funkcję \(\displaystyle{ (a+b+c) \cdot (a'+b+c) \cdot (a'+b'+c')}\)

\(\displaystyle{ (a+b+c) \cdot (a'+b+c) \cdot (a'+b'+c')=a'b+a'b+a'bc+a'c+a'bc+a'c+a'bc+a'b'c+b'c+abc'a'bc'+bc'=}\)
\(\displaystyle{ =a'(b+b+bc+c+bc+c+bc)+b'c(a+1)+bc'(a+1)=a'(b+c+bc)+b'c+bc'=a'(b+c)+b'c+bc'}\)

\(\displaystyle{ a'(b+c)+b'c+bc'}\)

Proszę o sprawdzenie, ewentualną poprawę.
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Algebra Boole'a- minimalizacja funkcji

Post autor: kerajs »

To prawidłowy wynik.
retleh10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 23 mar 2019, o 16:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 8 razy

Re: Algebra Boole'a- minimalizacja funkcji

Post autor: retleh10 »

Czy tu można coś jeszcze zminimalizować ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8581
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3349 razy

Re: Algebra Boole'a- minimalizacja funkcji

Post autor: kerajs »

Nie można. Twój wynik to najprostsza możliwa funkcja.
ODPOWIEDZ