Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: zaliczenie14 »

Korzystając z praw algebry Boole’a i każdorazowo zaznaczając, z którego prawa skorzystano, zminimalizować schemat układu przełączającego.

Schemat układu przełączającego:

Kod: Zaznacz cały

https://imgur.com/gT3DBNe


\(\displaystyle{ \widetilde{WE1} \cdot (WE1+WE2) \cdot \widetilde{WE3}+WE3(\widetilde{WE1} \cdot \widetilde{WE2})}\)

Dla lepszego zapisu można przyjąć:
\(\displaystyle{ WE1=a}\)
\(\displaystyle{ WE2=b}\)
\(\displaystyle{ WE3=c}\)

\(\displaystyle{ \widetilde{a} \cdot (a+b) \cdot \widetilde{c}+c \cdot (\widetilde{a} \cdot \widetilde{b})}\)

Jakieś pomysły ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: kerajs »

Jak patrzę na ten schemat, to (stosując założoną konwencję zapisu) raczej powinno być:
\(\displaystyle{ (a'+c)(a'b'+(a+b)c')}\)
z czego niestety nie wynika:
zaliczenie14 pisze: 15 mar 2020, o 11:17 \(\displaystyle{ \widetilde{a} \cdot (a+b) \cdot \widetilde{c}+c \cdot (\widetilde{a} \cdot \widetilde{b})}\)
PS
\(\displaystyle{ (a'+c)(a'b'+(a+b)c')=a'(b'+c')}\)
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: zaliczenie14 »

Z tego co rozumiem najlepiej to po prostu wymnożyć: \(\displaystyle{ aa'c'+a'bc'+a'a'b'+acc'+bcc'+a'b'c=a'bc'+a'a'b'+a'b'c}\)
Nie jestem pewien co zrobić z \(\displaystyle{ a'a'b'}\), czy można to zapisać jako \(\displaystyle{ \widetilde{aab}}\), \(\displaystyle{ \widetilde{aa}=1}\), ale nie wydaje mi się że to jest prawidłowe, co tu zrobić ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: kerajs »

zaliczenie14 pisze: 15 mar 2020, o 13:47 Nie jestem pewien co zrobić z \(\displaystyle{ a'a'b'}\), czy można to zapisać jako \(\displaystyle{ \widetilde{aab}}\), \(\displaystyle{ \widetilde{aa}=1}\), ale nie wydaje mi się że to jest prawidłowe, co tu zrobić ?
Fakt, nie jest to prawidłowe. Pokazują to prawa de Morgana:
\(\displaystyle{ (x+y)'=x'y' \\
(xy)'=x'+y'}\)


Ponadto
\(\displaystyle{ x'x'=x'\\
xx=x\\
x'+x'=x'\\
x+x=x \\
x'x=0\\
x'+x=1}\)
zaliczenie14 pisze: 15 mar 2020, o 13:47 Z tego co rozumiem najlepiej to po prostu wymnożyć: \(\displaystyle{ aa'c'+a'bc'+a'a'b'+acc'+bcc'+a'b'c=a'bc'+a'a'b'+a'b'c}\)
Dobrze, lecz to jeszcze nie jest wynik
\(\displaystyle{ ...=a'bc'+a'b'+a'b'c=a'(...)=....}\)

Przyda się absorpcja:
\(\displaystyle{ x+xy=x\\
x(x+y)=x }\)
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: zaliczenie14 »

To jest \(\displaystyle{ a'(bc'+b')}\) ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: kerajs »

Może być, choć wynik docelowy podałem już w pierwszym poscie:
kerajs pisze: 15 mar 2020, o 12:29 PS
\(\displaystyle{ (a'+c)(a'b'+(a+b)c')=a'(b'+c')}\)
Musisz jeszcze sprawdzającemu dopisać gdzie stosowałeś rozdzielność, łączność i pochłanianie.
Sorry, ale nie pamiętam czy własność \(\displaystyle{ xy+x'=y+x' }\) ma jakąś nazwę.
zaliczenie14
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 6 paź 2018, o 18:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 12 razy

Re: Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: zaliczenie14 »

Czyli \(\displaystyle{ bc'+b'=b'+c'}\) z \(\displaystyle{ xy+x'=y+x'}\) ?
Awatar użytkownika
kerajs
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8585
Rejestracja: 17 maja 2013, o 10:23
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 307 razy
Pomógł: 3351 razy

Re: Układy przełączające- algebra Boole'a- minimalizacja

Post autor: kerajs »

Potwierdzam. I to po raz trzeci.
kerajs pisze: 15 mar 2020, o 12:29 PS
\(\displaystyle{ (a'+c)(a'b'+(a+b)c')=a'(\color{red}{b'+c'}\color{black})}\)
ODPOWIEDZ