Dzień dobry, mam problem z takim zadankiem:
Po stronie wtórnej transformatora Yy średniej mocy (o napięciach \(\displaystyle{ 6000/400\, V}\) i napięciu zwarcia równym \(\displaystyle{ 5\%}\)) obciążonego pojemnością, płynie prąd znamionowy. Określ i uzasadnij wartość napięcia międzyfazowego strony wtórnej, jeśli strona pierwotna zasilana jest napięciem znamionowym.
Byłabym bardzo wdzięczna za rozwiązanie i wytłumaczenie mi owego zagadnienia.
Transformator Yy średniej mocy
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 16 sie 2019, o 22:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Szczawno-Zdrój
Transformator Yy średniej mocy
Ostatnio zmieniony 16 sie 2019, o 23:44 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych. Literówka w temacie.
Powód: Używaj LaTeX-a do wszystkich wyrażeń matematycznych. Literówka w temacie.
-
- Użytkownik
- Posty: 7918
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1671 razy
Transformator Yy średniej mocy
Wielkość napięcia międzyfazowego strony wtórnej transformatora trójfazowego "gwiazda-gwiazda" -średniej mocy obliczamy ze wzoru
\(\displaystyle{ U = 2\sqrt{3}U_{z},}\)
gdzie
napięcie znamionowe strony wtórnej \(\displaystyle{ U_{z}}\) określamy z równania
\(\displaystyle{ U_{zn\%} = \frac{U_{z}}{U_{1n}}.}\)
\(\displaystyle{ U = 2\sqrt{3}U_{z},}\)
gdzie
napięcie znamionowe strony wtórnej \(\displaystyle{ U_{z}}\) określamy z równania
\(\displaystyle{ U_{zn\%} = \frac{U_{z}}{U_{1n}}.}\)
- mdd
- Użytkownik
- Posty: 1897
- Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 512 razy
Transformator Yy średniej mocy
Jakieś uzasadnienie?janusz47 pisze:Wielkość napięcia międzyfazowego strony wtórnej transformatora trójfazowego "gwiazda-gwiazda" -średniej mocy obliczamy ze wzoru
\(\displaystyle{ U = 2\sqrt{3}U_{z},}\)