Oblicz rozpływ prądu

norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Oblicz rozpływ prądu

Post autor: norbi1952 »

AU
AU
schemat01.png (6.17 KiB) Przejrzano 696 razy
\(\displaystyle{ E_{1} = 15 V}\)
\(\displaystyle{ E_{2} = 10 V}\)
\(\displaystyle{ J = 30 A}\)
\(\displaystyle{ R_{1} = 1,5 \Omega}\)
\(\displaystyle{ R_{2} = 3 \Omega}\)
\(\displaystyle{ R_{3} = 1 \Omega}\)

Mam obliczyć rozpływ prądu w tym obwodzie.
Wątpliwości pojawiły się podczas liczenia prądu \(\displaystyle{ I_{1}}\). Obliczyłem go wzorem \(\displaystyle{ I_{1}= \frac{E_{1}}{R_{1}}}\) i wyszedł mi wynik \(\displaystyle{ I_{1} = 10 A}\). Problem polega na tym, że w przykładowym rozwiązaniu z zeszłych lat wartość ta jest 2 razy większa. Dlaczego? Czy źródło napięciowe nie wymusza napięcia w całej gałęzi?
Reszta prądów wyszła mi już zgodnie z tym rozwiązaniem.
Awatar użytkownika
mdd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1897
Rejestracja: 14 kwie 2013, o 10:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 512 razy

Oblicz rozpływ prądu

Post autor: mdd »

norbi1952 pisze:Czy źródło napięciowe nie wymusza napięcia w całej gałęzi?
Nie. Prąd danej gałęzi nie zależy tylko i wyłącznie od parametrów elementów tworzących tę gałąź. Również zależy on od reszty obwodu. Prawa Kirchhoffa obowiązują.
norbi1952
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 97
Rejestracja: 5 lis 2013, o 16:35
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 72 razy

Re: Oblicz rozpływ prądu

Post autor: norbi1952 »

Obliczyłem napięcie \(\displaystyle{ U_{1}}\) na oporniku \(\displaystyle{ R_{1}}\) za pomocą napięciowego Prawa Kirchhoffa i wyszło jak należy.
Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ